hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Három az uniós igazság?

2012. 04. 05.
2000 milliárdos „megszorításnál" tart az Orbán-kormány úgy, hogy valójában egyetlen forintnyi megszorítást sem ismer el.

Mint korábban írtunk róla, az Európai Unió gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácsa (Ecofin) elfogadta a Kohéziós Alapból Magyarország számára lehívható 495 millió eurónyi támogatás befagyasztását. Ha a kormány nem bizonyítja, hogy a deficit képes újabb takarékosságok árán fenntartható módon is 3 százalék alá kúszni, 2013-tól nem kapunk uniós pénzeket.

Magyarország az EU-csatlakozás óta folyamatosan őrlődik azon, hogy elérje a maastrichti kritériumokba iktatott 3 százalékos költségvetési hiánycélt. 2004-ben azt ígértük, hogy négy év alatt teljesítjük a követelményt. És bár Brüsszel már akkor kételkedett, mégis elfogadta a konvergenciaprogramot. 2007-ben azonban még mindig 5 százalékon állt a mutató.

Az Európai Bizottság egészen tavalyig értette is az indokainkat, mostanra viszont elkezdett fogyni a türelem. Mert bár 2011-ben formálisan betartottuk a 3 százalékos GDP-hiánycélt, az Ecofin számára készített háttérelemzés erőteljesen kifogásolta, hogy ezt nem strukturális reformokkal, hosszabb távon is bevételt generáló intézkedésekkel sikerült elérni, hanem csak (a GDP több mint 10 százalékát kitevő) egyszeri bevételeknek köszönhetően. Elsősorban a magán-nyugdíjpénztári vagyon és a különadók tétele szúrja a szemüket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!