hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A keleti kaland vége

2012. 04. 05.
Míg a 2000-es évek elején a nyugati bankok ádáz harcot vívtak egymással a kelet-közép-európai érdekeltségek megszerzéséért, ma már több tucat bankot kínálnak eladásra. Az érdeklődők „nehéz­súlyú" orosz és kínai pénzintézetek, akiknek pozíciószerzése középtávon elkerülhetetlen.

2006 egy „átlagos" év volt egy nagy ausztriai bankcsoport életében. Ebben az évben vették meg Románia piacvezető bankját, Magyarországon új székházba költöztek, beléptek az ukrán piacra, s a szerbiai leánybank éppen megválasztott új vezérigazgatója a piaci részesedés megötszörözését tűzte ki célul. De ez csak egy példa a számos nyugat-európai bankcsoport szinte csillapíthatatlan kelet-európai étvágyára.

A kommunizmus bukását követően ezekben az országokban a bankrendszer rendkívül kezdetleges fejlettségű volt, gyorsan s aránylag kis befektetéssel lehetett komoly pozíciókat szerezni. Emellett a magasabb kamatoknak s az olcsóbb működésnek köszönhetően az otthoninál 30-50 százalékkal magasabb jövedelmezőséget is el lehetett érni. A Magyar Nemzeti Bank 2010-ben megjelent tanulmánya szerint a „Drang nach Osten", vagyis a keleti kaland azért tűnt vonzó stratégiának a nyugati bankok számára, mert arra számítottak, hogy a régió nyugathoz képest jelentős gazdasági elmaradottságát az Európai Unió segítségével folyamatosan le fogja dolgozni. Ráadásul úgy kalkuláltak, hogy ez a régió hosszú távon sokkal dinamikusabb növekedési potenciállal bír, mint a már sok szempontból telített nyugat-európai piacok. A keleti expanzióban élen járó osztrák, olasz, belga és német bankoknak köszönhetően az elmúlt évtized végére a régió szinte majdnem minden országában az euró­övezeti bankok piaci részesedése elérte a 60-80 százalékot.

Kettős prés alatt

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!