hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lakást vegyenek!
Matolcsy a SYMA csarnokban biztatta az egybegyűlteket

2011. 03. 11.
Az elmúlt hétvégén rendezték meg a 18. lakásvásárt, melyen a szaktárca vezetője is tiszteletét tette – nyolc év után először.

Pénteken egy szakmai konferenciával kezdődött a három­napos lakásvásár, amelyen Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is felszólalt. A politikus ígéretet tett arra, hogy még ebben a félévben kidolgoznak egy új otthonteremtési programot. Állítása szerint az ezredfordulókor Magyarországon egyetlen „varázseszköz” volt az építőipar megmentésére – az állami kamattámogatás –, most azonban legalább tíz-tizenkét ilyen eszközre volna szükség egyszerre. Nem maradhatott el az elmúlt nyolc év elrontott gazdaságpolitikájának felemlegetése sem, amely „a teljes gazdaság, köztük a lakáspiac nehézségeinek is az okozója”. Az új otthonteremtési program első elemeként a gazdaságpolitika hitelességének visszaállítását emelte ki a tárcavezető, majd a beruházási dinamika visszanyerésének szükségességét hozta fel, melyhez – meggyőződése szerint – a Széll Kálmán-program tud forrásokat biztosítani. Az előtakarékosság fontossága mellett a többnapos program névadó szponzora, a Fundamenta Lakáskassza a lakások energiatakarékos felújítására is felhívta a figyelmet, csakúgy, mint az új lakásprogram további lehetséges alkotóelemeire. Matolcsy végezetül gratulált a szervezőknek, és biztatta a jelenlévőket, hogy most vegyenek lakást, mert „három év múlva már nem lesz lehetőségük ilyen nyomott áron” ingatlanhoz jutni, és – nem mellesleg – ezzel támogatják a magyar gazdaságot is.

Egyre több az érdeklődő

Mind a kiállítók, mind a látogatók számában növekedést ért el a rendezvény a tavaly ősszel megtartott hasonló eseményhez képest – mondta el lapunknak Borsi István, a Lakásvásár Kft. ügyvezető igazgatója.
A három nap során összesen több mint nyolcezer ember élt a lehetőséggel, melyet százharminc kiállító standja kínált. Meglepően sikeres volt idén is a Zöld Sziget, ahol az energiatakarékos otthonok témájában folytak előadások. Ezzel kapcsolatban a kiállító házigazda megemlítette a CIB Bank készülő hiteltermékét, amellyel kifejezetten az ilyen „energiatakarékos” otthonok vásárlóit részesítenék kamatkedvezményekben.
„A tavalyi mélypont után növekedés érezhető a lakáspiacon” – nyilatkozta a Heteknek Vermes Dávid, a CEU Property Management Kft. ügyvezetője. Vermes személy szerint örömmel fogadta Matolcsy megjelenését a vásáron, az elmúlt nyolc évben ugyanis senki nem képviselte a kormányzatot ezeken a rendezvényeken. Az ügyvezető tapasztalatai szerint a látogatók túlnyomó többsége készpénzért venne lakást, de a fennmaradók is minimum ötven százalék önrésszel rendelkeznek. Véleménye szerint a potenciális vevők inkább a kész társasházak iránt mutatnak érdeklődést, és jóval bizalmatlanabbak a „hosszú távú projektek” iránt. A félelmük viszont nem alaptalan, hiszen ma az ingatlanfejlesztők legnagyobb kihívása a megfelelő projektfinanszírozó pénzintézet megtalálása.
Kérdésünkre, miszerint bátrabban alkudnak-e a vásárlók a jelen lakáspiaci helyzetre való tekintettel, egyértelmű igen választ kaptunk. „A vevők többnyire tíz százalék mínusszal indítanak az áralkuban, amire nem mindig vannak felkészülve az ingatlanfejlesztők” – foglalta össze a tapasztalatokat Vermes Dávid.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!