Kereső toggle

A szomszéd bankja jobban fizet?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Bloomberg gazdasági hírügynökség összeállítása szerint egyre több magyar viszi megtakarításait a környező országokba. Rövid körkér-désünkre adott válaszokból viszont úgy tűnik, hogy az utca embere még nagyon messze van ettől.

A Bloomberg példájában egy magyar üzletember - megrendülve annak láttán, hogy „Orbán Viktor átirányította a magán-nyugdíjmegtakarításokat, hogy betömje a költségvetési lyukat" - megkezdte pénze külföldre menekítését. Az idézett pénzember elvesztette a hazai gazdaságba vetett bizalmát, és nem érzi biztonságban többé a megtakarításait.

Béla (35), matematikus:
„Megrendült a bizalmam a magyar jogbiztonságban. Egyáltalán nem lepne meg, ha a válság egy következő hullámában a kormány a nyugdíjmentőcsomag után egy bankbetét-mentőcsomaggal rukkolna elő. Én ezt nem várom meg, inkább magam gondoskodom a pénzem biztonságáról egy olyan országban, ahol nagyobb tisztelet övezi a magántulajdont."

Edit (33), főállású anya:
„Mivel tartalékokra van szükségünk a családunk zavartalan működéséhez, illetve a gyermekeink számára is szeretnénk félretenni, nem akarjuk kiszolgáltatni az életünket egy esetleges padlássöprésnek. Nem szeretném, ha a szolidaritás zászlaja alatt esetleg még a banki megtakarításainktól is megfosztanának, ezért a pénzünket egy valóban demokratikus nyugati országban, lényegesen nagyobb biztonságban szeretnénk elhelyezni."

A Bloomberg igen élesen és kritikusan fogalmaz a magyar kormánnyal kapcsolatban: „Mióta tavaly májusban Orbán Viktor az Alkotmány módosítására is elegendő kétharmados többséggel hatalomra került, Európa legnagyobb adóit vetette ki a bankszektorra és más vállalatokra, valamint lényegében államosította a magánnyugdíjpénztárakat, hogy ígéretének eleget téve véget vessen az öt éve tartó megszorításoknak." Jenei András, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa szerint „érthető, ha a magasabb jövedelműek aggódnak a megtakarításaik biztonsága miatt" - írta a Bloomberg.

Flóra (29), közgazdász:
„Alapvetően nem vagyok ellene, de jelenleg még nem érzem igazán veszélyben az itthoni megtakarításaimat. Ha választanom kellene, talán Svájcban nyitnék számlát, és ezt legalább tízezer euróval tenném meg, ha nem többel."

Habár jelenleg nem áll fenn annak a veszélye, hogy a hazai megtakarítások kiáramlása komolyan megrendítené a magyar bankokat, az osztrák határ mentén már megjelentek az „első fecskék". A 2500 fős Andauban az osztrák Raiffeisen Bank helyi fiókjában már két munkatárs is segíti a magyarul beszélő ügyfeleket. Egy részük régebben Ausztriában dolgozó magyar, de sokan az ügyfelek új hullámához tartoznak - mondják az illetékesek.

Egy hazai lakossági bank ügyfélszolgálatának vezetője a Heteknek így nyilatkozott: „Nem tapasztaltunk semmiféle »elvándorlási« rohamot vagy pánikot. Úgy tűnik, ezek a kormányzati intézkedések még nem érték el az átlagember ingerküszöbét. Az ügyfelek többségének fejében egyébként »nem áll össze a kép« - tette hozzá -; számukra nem egyértelmű, hogy most külföldre kellene vinniük a megtakarításaikat, másrészt sokuknak nincs is erre lehetősége."

Péter (50), fotós:
„Mint sokakat, engem is elbizonytalanított a kormány legutóbbi lépése, és nyugtalanít, hogy nem látok terveket arra vonatkozóan, hogy a nyugdíjpénztári tartalékok felélésén túl milyen gazdaságjavító intézkedések következnének. Ha lennének nagy tartalékaim, egy részét biztosan elvinném az országból. Jelenleg azonban olyan nagyobb kiadások elé nézek a közel-jövőben, hogy ez nem lehetséges."

Enikő (38), virágkötő:
„Nem is gondoltam erre, eddig eszembe sem jutott. Most, hogy kérdezi, talán utánaolvasok egy kicsit. De sajnos most nem is vagyok olyan anyagi helyzetben, hogy ezt megtehetném."

„Látunk példákat arra, hogy az ügyfelek külföldre viszik a megtakarításaikat - mondta egyik nyilatkozatában Dócs János, a CIB Bank Private Banking igazgatója. - Ez kétségtelenül egy létező jelenség, és a már felhalmozott megtakarításokat is érinti, nem csak a jövőbelieket" - pontosította. A BAMOSZ (Befektetési Alapkezelők Magyarországi Szövetsége) statisztikái szerint 2010 utolsó negyedévében alig áramlott pénz a befektetési alapokba, míg tavaly decemberben 32 milliárd forinttal csökkent is a kezelt tőkéjük.

János (77) és Ilona (75), nyugdíjasok:
„Mi nem vinnénk külföldi bankba a pénzünket. Amúgy is konzervatívak vagyunk ezen a területen. Egyszer voltunk bátrak, akkor is pórul jártunk. Másrészt kinn se fizetnek több kamatot, az is csak a helyi inflációhoz van kötve."

Sándor (45), ruhakereskedő:
„Igen, olvastam erről én is, de magamra nézve nem tartom jellemzőnek. Nem vagyok biztos abban, hogy külföldön nagyobb biztonságban lenne a pénzem. Ha lenne is nagyobb összegem erre, akkor sem ugranék hirtelen bele, előbb megvizsgálnám a lehetőségeket. Alapvetően igyekszem kevés pénzt tartani banki megtakarításokban."

Valóban, a forintbetétek tavaly átlagosan 5,1 százalékot hoztak, míg ez a szomszédos országokban kínált (eurós) bankbetétekre nem volt jellemző. Nem mellesleg, a külföldi bankok ajánlatait interneten keresztül igen nehéz pontosan összegyűjteni helyi kapcsolatok nélkül. A szlovák Tatra Banka például jelenleg maximum évi 2,5 százalékot ad az euróbetétekre (másfél éves lekötés esetén!), míg a dollár-,  svájci frank és angol font alapú betétek még kevesebbet fialnak. Itthon az euróbetétek között - a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének legújabb összehasonlítása szerint - a CIB Bank „nyugdíjas" ajánlata a legmagasabb, évi 3 százalékkal.

„Az emberek mentik a megtakarításaikat, holott a forintbetétek kamatai jóval magasabbak, mint a szomszédos Ausztriában, Szlovákiában vagy Svájcban" - magyarázta Daróczi Andor, az MKB Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója. A hazai kiemelt ügyfeleket kezelő privátbankárok tapasztalatai szerint is határozottan erősebb a hajlandóság a külföldi megtakarítási formák iránt, még az alacsonyabb várható hozamok ellenére is.

Tamás (57), üzletember:
„Alapvetően nem a válaszom. Számomra ez túl macerás, és nem szeretem, ha túl távol van tőlem a pénzem. Én ingatlanbefektetésekből élek, így a banki, pénzügyi befektetések nem vonzanak. A nyugdíjpénztári megtakarítások úgymond államosítása sem rázott meg."

Olvasson tovább: