Kereső toggle

A hét eseményel

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Megkritizált Orbán-kormány

Kemény bírálatok érték a magyar gazdaságpolitikát hétfőn, amikor a Nemzetközi Valutaalap igazgatótanácsa napirendre tűzte a IV. cikkely szerinti felülvizsgálat keretében készülő országjelentést. A Portfolio.hu washingtoni értesülései szerint a német képviselet kritizálta leginkább a kormányzati lépéseket, köztük a jegybankkal fenntartott viszonyt, illetve általánosságban az intézmények gyengítését, megszüntetését.

Mi a 100 százalékban magyar?

Miniszteri rendeletben határozzák meg a magyar termék fogalmát az élelmiszeriparban. A rendelet azt tartalmazza, mi számít 100 százalékban magyar élelmiszernek, milyen feltételeknek kell megfelelni a kézműves, hagyományos, prémium terméknek. 100 százalékban magyar élelmiszernek számít majd, ha maximum 5 százalékban használnak külföldről származó árut a feldolgozás során. A rendeletet, ha nem kell uniós notifikációra küldeni Brüsszelbe, akkor hamarosan aláírhatják. Ha uniós jóváhagyásra is szükség van, akkor az eljárás 3 hónapon keresztül tart.

Kínai kézbe került a BorsodChem

A kínai Wanhua Industrial Group 1,23 milliárd euró értékű tranzakcióval a kazincbarcikai BorsodChem 96 százalékos tulajdonosa lett a héten aláírt megállapodás szerint. A BorsodChem a főleg a bútoriparban használt TDI-t (toluilén-di-izocianátot), a főleg az építő- és szigetelőanyag-iparban szükséges MDI-t (metilén-difenil-di-izocianátot), s a PVC-t (polivinil-kloridot) gyártja. Az új főtulajdonos Wanhua Kínában most épít egy 300 ezer tonna kapacitású TDI üzemet. A beruházás befejezéséig a BorsodChemben gyártott TDI-nek jelentős szerepe lehet a kínai piacon. Az új, évi 160 ezer tonna kapacitású TDI-2 gyárat idén júliusban helyezik üzembe, amivel párhuzamosan leállíthatják az ennél jóval kisebb, évi 90 ezer tonna kapacitású TDI-1 üzemet. Az üzleti tervtől függően azonban lehetséges a TDI-1 további üzemeltetése is.

A többség az államiban „maradt”

A magán-nyugdíjpénztári tagok 96,8 százaléka lépett át automatikusan az állami nyugdíjrendszerbe. A hétfő esti adatok szerint 102 019-en nyilatkoztak arról, hogy a magánnyugdíjpénztárban maradnak, február végéig pedig még 439-en akarják fenntartani a magánpénztári tagságot; így összesen 102 458 fő, azaz 3,2 százalék döntött a maradás mellett.

Olvasson tovább: