hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A nagy testvér tényleg mindent lát

2010. 10. 01.
Két hatalmas adatbázis kapcsolódik össze, amikor a parlament elfogadja a gyakorlatilag az APEH és a Vám- és Pénzügyőrség összeolvasztásáról szóló törvényt. Ez persze kívülről nézve azt jelenti, hogy jelentősen megugrik az adócsalók lebukásának veszélye. Belülről nézve azonban egy civil és egy fegyveres testület frigyre lépése, aminek következtében sokkal több esetben nyomozhat majd a Nemzeti Ellenőrzési Szervezetnek keresztelendő hatóság. A probléma az, hogy ehhez módosítani, szigorítani kellene az adatvédelmi szabályokat, ugyanis a kormánypártok által elfogadott új szabályozás következtében két miniszter is belelát, beleláthat az állampolgárok zsebébe.

Ha nem lenne feketegazdaság és kevésbé lenne fejlett az adókerülési morál, akkor nem hiánnyal, hanem többlettel küszködne a központi költségvetés – jelentette ki a harmadik köztársaság majd mindegyik pénzügyminisztere, párthovatartozástól függetlenül. Ugyanis ha sikerülne visszaszorítani a feketegazdaságot (aminek aránya jelenleg 15-20 százalék körül mozog), és javítani az adómorált (jó példa, hogy a bejelentett munkavállalók mintegy 40 százalékát minimálbéren foglalkoztatják, legalábbis papíron), akkor mintegy 1000-1100 milliárddal több folyna be a költségvetésbe (és ez valóban fedezné az államháztartási hiányt).

Pozitívan nem ment

Nem véletlen, hogy a kormányok kitartóan küzdöttek az államnak járó, de be nem fizetett forintokért – hol jóindulatú elnézéssel, hol büntetéssel próbálva erőteljesebb „adakozásra” bírni az állampolgárt. Előbbire jó példa, hogy 2008-ban a szocialista kormány úgynevezett adóamnesztiával kísérletezett, azaz bárki szabadon hazahozhatta volna be nem vallott, külföldi pénzintézetben, ingatlanban, cégben tartott javait – az adócsalást az állam nem kérte volna számon, ha a bűnbánó adózó befizette volna az eltitkolt vagyon mintegy 10 százalékát. Azonban ez a kísérlet megbukott. Ami a büntetést illeti, az az APEH dolga, a szervezet vizsgálta is gőzerővel az adózókat: 2007-ben 11 095 vagyonosodási vizsgálattal 42,7 milliárd forintot kaszált, 2008-ban 6061 akcióval 31,8 milliárd forint pluszpénzt termelt, 2009-ben 3031 vizsgálat eredményeképpen 19 milliárd forintot kasszírozott, idén pedig eddig 1504 alkalommal kutakodott és 15,1 milliárd forintot talált.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!