hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Válságból reformok

2010. 08. 19.
Ámbár a görög válság tovagyűrűző hatása alapjaiban rázta meg az Európai Unió gazdaságát, legutóbbi athéni látogatása során az IMF és az EU is megelégedettséggel szemlélte Jeórjiosz Papandreu miniszterelnök május óta keresztülvitt merész reformjait. Úgy tűnik, a görögöknek sikerül a válságot az előnyükre fordítaniuk. A reformokról Dimitrisz Mavridisz görög közgazdász számol be a Heteknek.

Ritka pillanat, ha az IMF megdicsér egy kormányt, sőt a „világbotrányt” okozó Görögország esetében ez még szokatlanabb. Az augusztusi felülvizsgálaton mind az unió, mind a Valutaalap képviselői vizsgálatot tartottak, majd kifejezték, hogy sikeresen teljesítette a görög kormány a vállalt célkitűzéseket a reformok révén. Bár – ahogy megjegyzik – vannak még kihívások és kockázatok Papandreu programjának végrehajtásában.
De vajon ki is a reformok mögött álló miniszterelnök, aki kamikaze kormányzásával szakított a nyolcvanas évek óta egymást váltogató jobb- és baloldali populista vezetéssel? Erős párhuzam vonásával Bajnai Gordonhoz is hasonlítható, hiszen görög „kollégája” sem politikai karrier építéséért vállalta a kormányfői feladatokat. Jeórjiosz Papandreu az Egyesült Államokban született, tanulmányait a Harvardon, a londoni LSE-n és a Stockholmi Egyetemen végezte. Nemcsak görögül és angolul, hanem franciául, spanyolul, sőt svédül is folyékonyan beszél. (A görög demokratikus köztársaság 1975-ös visszaállítása után hazatért Görögországba, és aktív szerepet vállalt az édesapja, az egyik legpopulistább szocialista görög politikus, Andreasz Papandreu vezette szocialista
PASOK pártban.) Dimitrisz Mavridisz görögországi közgazdász kérdésünkre elmondta, Papandreu nagyon udvarias politikus, aki a közemberek számára is könnyen megközelíthető, e-mailjeire személyesen válaszol, és emellett még minden nap sportol is.
Októberi megválasztása után Jeórjiosz Papandreu nagy fába vágta fejszéjét, mikor célul tűzte ki, hogy leépíti a bürokráciát, és átfogó reformokat vezet be, beleértve az egészségügyi, társadalombiztosítási és oktatási rendszer átláthatóbbá és hatékonyabbá tételét. Az IMF előrejelzése szerint idén a görög gazdaság
re­cessziója akár a GDP 4 százalékát is elérheti. Az árszínvonal pedig 5,5 százalékkal nőtt egy év alatt, míg az első negyedéves munkanélküliségi ráta 11,7 százalék a Görög Statisztikai Hivatal jelentése szerint.
Bár a turizmus sokat lendíthetne a gazdaságon, a megszorító intézkedések miatt a helyiek is kevesebbet költhetnek a belföldi nyaralásokra, a külföldiek egy része pedig a sztrájkok miatt nem merte bevállalni a görög tengerparti nyaralást. Az előrejelzések szerint a turizmus tavalyi, amúgy is gyengébb bevételénél még 15 százalékkal lesz kevesebb az idei. A görög kormányfő elhatározta, hogy a problémákat a gyökerüknél fogva kezeli, megszünteti a bürokráciát, véget vet a klientúrarendszernek, hisz éppen a korrupció és az átláthatatlanság vezetett a válsághoz.
A reformok jegyében létrehoztak egy új kezdeményezést, az úgynevezett Nyílt Kormányzat (Open Government) programot, mely az ötletgyűjtésnek és a reformok születésének fő platformjává vált. Mavridisz elmondta, hogy minden egyes törvényjavaslat, beleértve az új adótörvényt a gazdagok, a luxushajók, -autók és medencék megadóztatásáról és a szegények adóterheinek csökkentéséről, mindenki számára online olvasható és kommentálható. És a több ezer hozzászólást, ami szakértőktől, professzoroktól, szakszervezetektől érkezik, a kormány komolyan is veszi. Így a törvényhozás folyamata az egész társadalom számára átlátható és befolyásolható. Műhelyvitákat is rendeznek, ahol akár az egyetemisták is bemutathatják ötleteiket maguknak a minisztereknek arról, hogyan lehetne a gyakorlatban hatékonyabbá tenni az állami szektort, a kórházi adminisztrációt vagy a társadalom bármely szegmensét. Például itt fejlesztették ki azt az ingyenes programot is, ami segít a halászoknak eligazodni a több mint 200 arra vonatkozó jogszabály között, hogy mikor, mekkora hajóval, hány méterre a parttól, milyen mélységben, milyen fajta és mennyi halat foghatnak ki. A program néhány paraméter kiválasztása után egyszerűen egy online térképen kijelöli az engedélyezett halászati területeket. Az interneten elérhető egy olyan interaktív térkép is, amin az Athén utcáit ellepő illegális óriásplakátokat lehet bejelenteni a hatóságoknak.
Az egyik legsikeresebb reform a köztisztviselők és a közalkalmazottak számbavétele volt. Az eddigi populista görög kormányok alatt a bürokrácia akkorára terebélyesedett, hogy szinte már fojtogatta a magánszektort. A fő elv az volt, hogy a munkások, kisemberek és a regnáló kormány hívei kerüljenek feljebb a társadalmi ranglétrán. A legtöbb fiatalnak az volt az álma, hogy állami állást szerezzen biztos fizetéssel és karrierlehetőséggel. A pletykák szerint, amikor az IMF és EU képviselői megkérdezték Athénban a kormány egyik miniszterét, hogy mégis hány ember kap fizetést az államtól, nem tudott választ adni.
Azonban Papandreunak az internet segítségével a szinte átláthatatlan állami szektor számbavétele teljesen ingyen és kevesebb, mint egy hónap alatt sikerült. Mindenkinek, aki az államtól kapja a fizetését, ki kellett töltenie egy online kérdőívet a jelenlegi pozíciójáról, pontos munkaköréről és mellékelnie a diplomáját, illetve egy e-mail elérhetőséget, amin keresztül ezentúl az állam kommunikálni fog vele. Ezen információk alapján már lehetséges hatékonyabbá tenni a köztisztviselői szektort. Kiderült, hogy pontosan 768 009 alkalmazott kap állami fizetést. A digitális reformoknak köszönhetően a politika átláthatóbb lett, a kormány ülései nyilvánosak, sőt az összes közkiadás is megnézhető az interneten. Papandreu reformjainak a célja egy átlátható, felelősségre vonható, méltányos és hatékony politikai rendszer megvalósítása. Az új elektronikus kormányzati reformokat az egész görög társadalom örömmel üdvözölte, ennek bizonyítéka, hogy a társadalom minden rétegéből bekapcsolódtak az interneten folyó szakmai vitákba és megbeszélésekbe. Mindeközben az IMF és EU által javasolt reformok párhuzamosan elindultak, mint például egyes, eddig monopóliumokon alapuló foglalkozások szabadpiacosítása, a fájdalmas áfaemelés vagy a társadalombiztosítási rendszer reformja.
A görögök már közel egy évtizede azonos helyen, a helyi összevont hivatalokban intézhetik el összes hivatalos okmányigénylésüket. Az újítások között azonban bevezették, hogy elég egyszer bemenni a hivatalba, ahol a bevitt igazolásokat digitalizálva tárolják, és ezután az internetes saját felhasználói felületen keresztül néhány klikkeléssel lehet például születési anyakönyvi kivonatot igényelni, amit elektronikus formában, e-mailben küldenek ki. Az IMF és az EU közös segélycsomagja biztosította, hogy nemcsak a hitelezők feltételként kiszabott javaslatait, hanem a kormány által meghirdetett többi reformintézkedést is gyakorlatba ültessék. Megvalósulni látszik Papandreu álma: az átlátható, hiteles és felelősségre vonható politikai rendszer és kultúra megszületése.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!