hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gázáremelés dupla csavarral

2010. 04. 03.
Senkinek sem tetszik, mégsem kerülhetjük el. Csak a közelgő választás miatt ússza meg az eltávolítását az energetikai miniszter az áprilisi 10 százalékos drágulás engedélyezése miatt – legalábbis az MSZP lemondatná.

Rossz volt az időzítés. A választási kampány kellős közepén duplán rosszízű „tréfának” tűnik a gáz árának újabb drasztikus emelése. Nem meglepő, hogy nemcsak az ellenzéki Fidesz ágált az emelés, mint újabb „népnyúzás” ellen, hanem az MSZP is. Ez érthető, hiszen nem a kormányzópárt emberei döntöttek az emelés mellett, mégis a közvélemény szemében ők a „hunyók”. Az MSZP-nek eddig nem jött be a kampánystratégiája, ez az „eset” pedig tovább ronthatja a pozícióját. Az ATV értesülése szerint az MSZP – ha rajta múlna – lemondatná Hónig Péter energetikai minisztert és a Magyar Energia Hivatal elnökét, Matos Zoltánt, amiért a szervezet a gáz árának 10 százalékos emelése mellett döntött. Az MSZP kezdeményezte a Gazdasági Bizottság összehívását is, mert meggyőződésük, hogy rosszul kalkulálták ki az emelés mértékét – közölte Budai Bernadett, a párt szóvivője.
A Fidesz szintén elfogadhatatlannak tartja az emelést – ellenfelével szemben azonban az ügy számára politikai előnnyel járhat. Cser-Palkovics András, helyettes szóvivő elmondta, hogy kormányra kerülésük után átalakítják a gáz- és távhőtámogatási-rendszert. Elfogadhatatlannak tartják ugyanis, hogy a rezsi döntő részét a közüzemi számlák teszik ki. Arra is ígéretet tettek, hogy átvizsgálják a közüzemi szolgáltatók szerződéseit. Tény, hogy az energiaköltségek ugrásszerűen nőttek az elmúlt években. Miközben 50 százalékos volt az infláció az elmúlt tíz évben, a gáz két és félszeresére nőtt. Mértéke nemcsak az uniós átlaghoz képest kiugró, hanem a magyar bérekhez képest is irreálisan magas.
A kormány – nyilvánvalóan a választásra való tekintettel – nem merte eltörölni a kompenzációs rendszert, pedig az az eredeti terv szerint áprilistól megszűnt volna. A döntést az új kormányra hagyta, ugyanis  a törvény még júliusig érvényben marad – tompítva ezzel az intézkedés súlyát. A kompenzáció tehát egyelőre marad, így a legrászorultabbak mentesülnek a drágulástól. Országosan 470 ezer család kap a legnagyobb támogatásból, ők azok, akiknek fejenként kevesebb a jövedelmük 57 ezer forintnál, nekik közel 20 százalékkal kell kevesebbet fizetniük.
A lakosság többségének viszont minimum 10 százalékkal kell többet fizetnie. Az Energia Hivatal adatai szerint a legolcsóbb szolgáltató a FŐGÁZ, ahol 95,47 forintba kerül egy köbméter, az E.ON 95,86 forintért számítja, míg a legdrágább a Tigáz a 112,95 forintos árával. Ezekre a tételekre azonban rá kell még számolni egyéb járulékos költségeket, valamint az áfát is, így 135 forint fölötti összeg jön ki a számla végén.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!