hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy álom véget ért
Interjú Uzi Elivel, egy nemzetközi ingatlanberuházó cég ügyvédjével

2009. 12. 04.
Ön közelről ismeri a mostani dubai helyzetet, hiszen a térségben dolgozik. Hogyan halmozott fel az ország ekkora adósságot? Miért esett le ilyen drasztikusan a beruházásaik értéke?–ŰA dubai gazdaság három évvel ezelőtt volt a legerősebb, akkor, amikor még a dollár értéke is megfelelő volt. Ebben az időszakban olyan álomberuházásokba kezdtek, mint az elhíresült mesterséges sziget a tengerben vagy a síparadicsom a sivatag közepén. Ahhoz azonban, hogy ezeket a projekteket finanszírozni is tudják, külső befektetőktől kellett pénzt szerezniük. Elsősorban állami kölcsönöket vettek fel, de amikor elérkezett a visszafizetés, akkor derült ki, hogy nem fizetőképesek. Csak bonyolítja a helyzetet, hogy a Dubai World, amelyről szó van, nem állami cég, hanem az ország ötödik legnagyobb cége. Esetleges összeomlása pedig dominóelv-szerűen más cégeket is bedönthet, ami végső soron az ország gazdaságát is fenyegetheti.     Mi miatt nem tud most fizetni a cég? –ŰAlapvetően az okozott problémát, hogy a néhány évvel ezelőtti hitelfelvétel idején még a beruházások értéke megfelelő volt, fedezték az adósságot. A válság kirobbanását követően azonban az emberek nem szívesen fektetnek ilyen kockázatos luxusprojektekbe, így mára a szállodák, nyaralók sokkal kevesebbet érnek. Szintén a válság következménye, hogy újabb hiteleket kellene felvenniük az államtól azért, hogy fizetni tudják az egyéb külső tartozásaikat, de senki nem akar nekik több pénzt adni. Így maradt az az egyetlen lehetőség, amit meg is léptek, hogy megpróbálnak egyezséget kötni a hitelezőikkel, hogy elhalaszthassák a részletfizetést.Mindez azt is jelenti, hogy végleg leállnak a nagy dubai építkezések, vagy ez csak egy átmeneti megtorpanást jelent?–ŰEz attól függ, hogy milyen mértékű segítséget kapnak a szomszédos országoktól vagy bankoktól. Egyes hírek szerint az Arab Emírségek kihúzzák őket a csávából. Feltételezhetően végül találnak megoldást, hiszen a Perzsa-öböl kormányainak is az az érdeke, hogy kisegítsék Dubait a bajból. Ettől függetlenül valószínűsíthető, hogy a jövőben nem kezdenek hasonló grandiózus tervekbe. Sokan tartanak attól, hogy a Dubai-ügy a válság újabb hullámait indíthatja el. Ön egyet ért ezzel a félelemmel? –ŰNem tartom valószínűnek. A csőd bejelentését megérezte ugyan a pénzpiac, de az elmúlt napokban már mindenhol stabilizálódott. Dubai méretében sem akkora, hogy kihatással lehetne a világra.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!