hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ritka jó pályázat
Nagy Norbert

2009. 11. 13.
„Most alkalmazottanként közel 500 000 Ft bér- és járuléktámogatás igényelhető egy előfinanszírozott, önerő nélküli EU-s oktatási pályázat keretében!” Akár így is hirdethetnénk a válság ellensúlyozásaként különlegesen jó feltételekkel megjelent, még néhány hétig beadható pályázatot.

Az uniós keretből finanszírozott pályázatokon mindig érdemes volt indulni, különösen ha 100 százalékos támogatásról van szó, mivel a keret megvan rá, a kérdés csak az, hogy kinél köt ki: a mi cégünknél, a konkurenciánál, vagy ha senki nem kéri, akkor visszamegy Brüsszelbe.
Ezúttal fejenként 1,3 millió forintról van szó a TÁMOP-2.3.3. pályázaton belül, amelynek 42-45 százalékát kell akkreditált vagy OKJ-s oktatásra költeni, a fennmaradó rész pedig az oktatási időre eső bérek és járulékok 1,6-szorosát téríti meg, amiből a cégnek a pályázatírási és lebonyolítási költségek kifizetése után is megmarad emberenként mintegy félmillió magyar forint. Mindez úgy, hogy a 40 százalékos előfinanszírozás miatt nem is kell eleinte a saját pénzéből hozzátennie. Cserébe annyit kell felvállalni a cégeknek, hogy az oktatási idő kétszereséig (körülbelül egy évig) megtartják az alkalmazotti létszámot.
A pályázati keret összesen 36 milliárd forint, amelyet a cégek mérete és elhelyezkedése szerint több részre osztottak. Elsőként a közép-magyarországi (Pest megyei) régióban található, 5–250 főig terjedő cégeknél fog elfogyni a keret, mivel az ide jutó négymilliárd forintra szeptember óta már mintegy hárommilliárdnyi igény beérkezett. A 2–4 fős, a 250 fő feletti, valamint a vidéken legalább telephellyel rend-elkező vállalkozásoknak pedig a december 31-ei beadási határidőre kell odafigyelniük.
Az 5–250 fős vállalkozásoknak a Regionális Munkaügyi Központ 10 napos határidejű előminősítésén is át kell esniük, a többieknek csak egyhetes adatgyűjtési és kéthetes pályázatírási idővel kell számolniuk.
A pályázat beadásától 60 nap áll a bírálók rendelkezésére, pozitív döntés esetén ellenőrzik, hogy a cég adótartozásoktól mentes-e, majd 15 napon belül kiutalják az elnyert összeg negyven százalékát, amelyből elindítható az oktatás.
A program felén túl beadható egy köztes elszámolás, amiért cserébe további körülbelül 40 százalékhoz lehet jutni, majd a végső elszámolás után érkezik meg az utolsó részlet is.
Elméletben bármilyen FAT-akkreditációval vagy OKJ-s tanúsítvánnyal rendelkező képzést lehet választani, de győződjünk meg róla, hogy az oktatást végző cég képes megfelelni az eléggé összetett pályázati elszámolás elvárásainak. Egyes képzések történhetnek a cég telephelyén, sőt például angol nyelvtanfolyamot lehetséges interneten keresztül is elvégezni, ahol az idő közel felében fejhallgatón keresztül élőben tanulhatunk az oktatótól. Ezáltal az alkalmazottak ingyenes tanulási lehetőséghez, a cégek pedig képzettebb munkaerőhöz és jelentős anyagi támogatáshoz jutnak.
Nem indulhatnak a pályázaton idei alapítású cégek, illetve nem esélyesek, akiknek a 2007-es évi eredményük vagy saját tőkéjük negatív volt, vagy a válság alatt többszörösükre bővültek.
Ajánlott a sikeres végrehajtás érdekében a pályázat megírásán túl a megvalósítási szakaszhoz is segítséget kérni tapasztalt projekt-menedzserektől, mivel tavaly egy hasonló pályázaton 4 milliárd forintot elnyertek ugyan a pályázók, de végül ebből csak 1,8 milliárd forintot kaptak meg, nagyrészt a lebonyolítás nem megfelelő (valószínűleg házon belül „megoldott”) adminisztrációja miatt.
Összesítve kijelenthető, hogy ilyen jó feltételekkel ritkán írnak ki pályázatot, kár lenne ezt a támogatást az asztalon hagyni. Ha valaki idén sikerrel veszi a vele járó feladatokat, annak jövőre sem jelenthet gondot indulni érte, sőt a törvényi kiírás szerint 2013-ig minden évben, összesen akár ötször is profitálhat belőle.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!