hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sereghajtó magyar fizetések

2009. 09. 18.
Senkinek nem üti meg a fülét, ha azt hallja, hogy a magyar bérek jóval alacsonyabbak a nyugat-európaiaknál. Az viszont már igen, hogy a magyar fizetések egyre jobban távolodnak az EU-hoz velünk egyszerre csatlakozott kilenc ország béreitől. Lapunknak nyilatkozó szakemberek szerint a probléma gyökere nem a tavaly kirobbant válságban keresendő.

Az UBS nemzetközi bankhálózat aktuális jelentése szerint a legjobb bruttó fizetéseknek Koppenhágában, Zürichben, Genfben és New Yorkban örvendhetnek, míg a listát Dzsakarta és Mumbai zárják. A felsorolás első felében nyugat-európai és amerikai városok állnak, Kelet-Európa viszont távol-keleti, afrikai és dél-amerikai városok között tűnik fel a lista háromnegyedénél. Budapest a régióból csak Bukarestet és Szófiát előzte meg. Fővárosunk munkavállalói az „aranyérmes" Koppenhágában dolgozók béreinek nem egészen 15 százalékát kapják, míg a kelet-európaiak között vezető Prágában már 20 százalékot. A lista végén található Bombayhez képest azért mégis bőven több, mint háromszoros a különbség a mi javunkra.

Még rosszabb képet kapunk, ha a nettó béreket rangsoroljuk. Így Budapest lemaradása még jelentősebbé válik a régióhoz képest. A magas jövedelemadók és járulékok hatására a 73 szereplős lista 55. helyéről a 61. helyre szorultunk vissza, ha a bruttó helyett a nettó fizetéseket tekintjük.

A legmagasabb adók érdekes módon épp a listavezető Koppenhágában jel­lem­zőek, ám e tekintetben mi is az „előkelő" 13. helyet foglaljuk el.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!