hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Madoff ülni fog
Ítélet és tapsvihar

2009. 07. 03.
150 év börtönbüntetésre ítélték első fokon Bernard Madoffot, az eddig ismert legnagyobb tőzsdei csalás kiagyalóját és működtetőjét. A hét elején meg­hozott döntés hatására a főként károsultakkal zsúfolásig megtelt tárgyalóteremben örömujjongás és tapsvihar tört ki – tudósított a BBC.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk (Az évszázad csalása. Hetek, 2008. december 19.) a New York-i tőzsdeguru piramisjátékhoz hasonló rendszerben gyűjtötte befektetési alapja ügyfeleit, a régebbieket mindig az újonnan csatlakozók pénzéből fizetve ki. Madoff összesen 65 milliárd dollárral tartozik befektetőinek, akiknek nem sok reményük van arra, hogy megtakarításaiknak akárcsak egy részét viszontlássák.

A bíró az ítélettel azt az üzenetet kívánta küldeni a közvélemény felé, hogy a Madoff által elkövetett bűntény „rendkívül gonosz", és „a rendszer ilyen manipulálása nem csupán egy papíron elkövetett, vér nélküli rémtett (lásd keretes írásunkat), sokkal inkább egy megdöbbentő, áldozatokat követelő gonoszság". Madoff - ismételten - mély megbánását fejezte ki.

A rendszer 2008. decemberi összeomlásához közvetlenül az vezetett, hogy a pénzügyi válság miatt megszorult ügyfelei hirtelen 7 milliárd dollárt kívántak kivenni az alapokból, amely összeget Madoff nem tudta felmutatni. Ekkor vallotta be cégeinél vezetőként tevékenykedő fiainak, hogy „az egész egy óriási hazugság", és hogy a maradék pénzből az alkalmazottainak és a családtagoknak kíván idő előtti prémiumot adni. Saját gyermekei másnap feljelentették.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!