hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Madoff banditák között

2009. 07. 10.
Bernard Madoff felbérelt egy veterán börtöntanácsadót, hogy segítsen megtalálni neki a lehető legjobb börtönt, amelyben letöltheti százötven éves büntetését a Wall Street legnagyobb csalása miatt. A drákói szigorúságú maximális büntetés a hetvenegy éves Madoffnak azt jelenti, hogy sokkal szigorúbb kategóriájú börtönbe került, mint a legtöbb fehérgalléros bűnöző.

Összezárhatják gyilkosokkal, erőszaktevőkkel, drogkereskedőkkel és fehér bandákkal, akik utálják a zsidókat (Madoff is zsidó). Talán terroristákkal is találkozhat a hírhedt „Supermax” börtönben, Florence-ben, Colorádóban.
„Borzasztóan csalódott volt. Tudta, hogy az élete hátralévő részét börtönben fogja tölteni. Nem gondolom, hogy ez kérdés volt számára – nyilatkozta Hoelter a The Timesnak. – De nem fair úgy kezelni őt, mint minden gonoszság jelképét.”
A szövetségi rendszerben a börtönöket több fokozatba sorolják: minimum, alacsony, közepes és magas biztonsági szintű intézmények, illetve e fölött áll a Supermax. A Börtönügyi Hivatal egy kártyarendszert használ, amely kiszámolja az elítélt biztonsági pontjainak számát. A nem erőszakos bűncselekmény miatt elítélt fehérgalléros bűnözők általában a minimális szintű börtönökbe jutnak, amelyekben könnyen betartható szabályok vannak, és nincs az egész kör­bevéve drótkerítéssel. Azonban Madoffnak büntetése hossza miatt esélye sincs ilyen helyre kerülni.
Madoff ügyvédje a bírótól kérte, hogy a közepes szintű Otisville Correctional Institute-ban helyezzék el védencét, amely 70 mérföldre van New Yorktól. A bíró elutasította a kérelmet.
Ed Bales szövetségi börtönügyi tanácsadó szerint Madoffot először valószínűleg elszigetelten tartják. „Sok problémát okozhat, mert ez egy nagyon jelentős ügy. Az emberek elég rosszul viszonyulhatnak hozzá. Olyan fehér elítélt társai lesznek, akik nem szeretik a zsidókat. Lesz néhány ellensége, akikkel szembe kell néznie.”
Saját biztonsága érdekében akár a legmagasabb szintű intézménybe is vihetik, ahol az elítéltek a nap 23 órájában be vannak zárva, és sohasem kerülnek kapcsolatba a többiekkel.
„Először, amikor bevitték az izolációs egységbe bilincsekkel a kezén, azt mondta az őrnek: »Hozna nekem egy kávét?« Ez a fickó még nem jött rá, hogy hol van.” (www.atv.hu)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!