hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Munkahelymegőrzés állami támogatással

2009. 03. 20.
A válság kihívásaira egyre több kis- és nagyvállalkozás reagál létszámleépítéssel. A folyamat visszaszorítására a kormányzat saját forrásaiból 16 milliárd forintot különített el. Az óriási érdeklődést jól mutatja, hogy a keret egyharmada már kimerült.

A vártnál nagyobb kereslet mutatkozik munkahelymegőrző támogatásokra. Az Országos Foglalkoztatási Közalapítványon (OFA) keresztül elosztott 6 milliárd forint január 23-a óta pályázható, és már február végén közölték a pályázatok befogadásának felfüggesztését a keret kimerülése miatt. Már csak az Új Kilátások Programra – mely az elbocsátás előtt álló dolgozók segítését célozza – fogadnak igényléseket március 30-áig. A munkahelyek megőrzésének, illetve új munkahelyek létrehozásának támogatását célzó programok az OFA-nál már a lezárás szakaszában vannak.

Az állami forrásokból nagyobb részt képviselő, többségében még szabad 10 milliárd forint szétosztása a regionális munkaügyi központok hatáskörébe tartozik. A pályázati feltételek az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) honlapján olvashatóak. A forrásokat várhatóan április végéig lehet igényelni, az azonban nem látható előre, hogy kitart-e addig a keret. Az elkülönített összegből elsősorban munkahelyek megőrzését kívánják elősegíteni: lehetőség van a fizetendő járulékok legfeljebb 75 százalékát támogatásként igényelni, vagy csökkentett munkaidőt bevezetni, és a dolgozók bérét az állami forrásból kipótolni a korábbi fizetés 80 százalékáig. Amennyiben a munkahelyek már nem megtarthatóak, lehetőség nyílik az OFA-programban leírtak szerinti „humánus elbocsátás” finanszírozására is. Az elbocsátottaknak munkát kínáló vállalkozások szintén pályázhatnak a támogatásra.

További 30 milliárd forint áll rendelkezésre a munkahelyek megmentésére európai uniós forrásokból, várhatóan április végétől. Ebből 20 milliárd a mikro-, valamint kis- és középvállalkozások, 10 milliárd pedig a nagyvállalkozások számára lett elkülönítve. A program legfőbb eszköze a négynapos munkahét bevezetése, illetve képzések szervezése.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!