hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Világrekord vagy tékozlás
Éles viták a Budapest Airport áráról

2005. 12. 20.
Miközben a nemzetközi szaksajtó "világrekordként" ítéli meg a British Airport Authority (BAA) által a Budapest Airport (BA) hetvenöt éves üzemeltetési jogáért fizetendő 465 milliárd forintot, a Fidesz szerint féláron kótyavetyélik el a jogot. 



A BAA üzemelteti a londoni Heathrow repteret is Fotó: Reuters

"Mi a fenét csinálnak most a zárt ajtók mögött?" – vetette fel a Napkeltében Pokorni Zoltán fideszes politikus, utalva a napok óta titokban zajló privatizációs szerződés tárgyalására. "Itt valami büdös" – tette hozzá Pokorni, aki megígérte, ha pártja kormányra kerül, mindenképpen felülvizsgálják a szerződést. Orbán Viktor kevesli a félbillió forintot, a párt álláspontja szerint akár 800-1000 milliárd forintot is megérne a reptér üzemeltetése, az állam tehát fél áron kótyavetyéli el a repteret. Orbán kifogásolta, hogy a kormány nem hozta nyilvánosságra a vagyonértékelést, tehát nem tudható, mit is adnak el. (A kérdés ebben az esetben már csak annyi, ha nem tudható, mekkora a vagyon, hogyan tudható, hogy mennyit is ér?) 

A kormány nem reagál a felvetésekre, a BA privatizációját napok óta sűr? csend övezi, de Veres János pénzügyminiszter ígéretet tett arra, hogy még az idén létrejön a szerződés, és befolyik a kasszába a gigantikus összeg. 

A még meg sem kötött szerződést nem csak politikai oldalról érik támadások. A BA üzemi tanácsának vezetője kijelentette, törvényellenes a társaság privatizációja. Az állam nem is adhatná el – fejtette ki Kovács Zoltán egy tévéinterjúban –, mivel az ÁPV Rt. nem rendelkezik a cég részvényeivel. A reptér szakszervezete a nyáron már "sikeresen" megakasztotta a privatizációt, most az üzemi tanács üzent hadat: az ügyészséghez fordultak jogorvoslatért. Kovács Zoltán azt is kifogásolta, hogy az angol cég, ahogy a pályázatában jelezte, 500 dolgozó elbocsátását tervezi, és további 1200 főt kiszervezne a társaságból. Az már csak hab a tortán, hogy
a Nemzetbiztonsági Hivatal vizsgálatot indított a BA háza táján, mivel felmerült a gyanú, hogy néhány munkatárs üzleti titkokat szivárogtatott ki a sajtó számára, melyek elijeszthették volna a vevőket, illetve megakadályozhatták volna magát a privatizációt. A BA privatizációja mellett egy másik bizonytalansági tényező, egy évek óta húzódó per is fennáll. Az Orbán-kormány ugyanis felmondta egy kanadai céggel a Ferihegy 2 reptér üzemeltetésére kötött szerződést, amit a kanadaiak jogi útra tereltek. Kérdés, ha számunkra kedvezőtlenül végződne a per, utólag mennyiben befolyásolhatja, érvénytelenítheti-e a most készülő szerződést.

A monstre privatizációs ügylet mindenesetre nem csak az államkasszának jönne jól, hiszen a brit cég a világ egyik legnagyobb repülőtér üzemeltetőjeként jelentős beruházásairól híres. A cég a világszerte működtetett 18 repülőterén naponta kétmillió fontot fordít fejlesztésre. A Financial Times megjegyzi, hogy a Ferihegyi reptér komoly növekedési potenciállal rendelkezik, jelenleg kiaknázatlanok az ingatlan- és kereskedelmi lehetőségei. Éppen ezért ebben a fejlődési szakaszban kulcsfontosságú a BAA által ígért több száz milliárdos beruházás. Szakemberek szerint amennyiben megvalósul a repülőtér fejlesztése, Ferihegy a térség legnagyobb légikikötőjévé válhat, s ezzel tovább erősödhet hazánk logisztikaiközpont-szerepe. Talán e lehetőségek kiaknázása miatt ajánlott meglepően magas árat a brit cég.

BAA-abc

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!