hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nagyon nagy karácsony
300 kilométernyi autópálya árát költjük el decemberben

2005. 12. 27.
Közel 850 milliárd forintot költöttünk, és fejenként napi öt órát töltöttünk különböző hipermarketekben és bevásárlóközpontokban december folyamán. 



Karácsonyi fényűzés. Az ár nem számít… Fotó: Reuters

Az idei karácsonyi bevásárlás a szokásos vasárnapi akciók mellett az áfacsökkentés jegyében telt. Eleinte sokan azt hitték, hogy a januárra ígért 20 százalékos áfa miatt a gyerekek csak ígéreteket találnak majd a fa alatt. Néhány multi azonban – hatékony marketingtaktikát alkalmazva – már novemberre előrehozta az árcsökkenést, így a gyerekek is fellélegezhettek. Ennek is köszönhető, hogy egy magyar család átlagosan 200 ezer forintot költött el decemberben, ami mintegy 20 százalékkal több, mint az év többi hónapjában jegyzett kiadás. Kifejezetten karácsonyi ajándékokra 77 ezer forintot adott ki egy-egy háztartás, ez egy főre lebontva átlagosan 32-33 ezer forintot jelent. A felmérések szerint a magyar vásárlók közel 2 milliárd forintot fordítottak édességekre, és ezen belül is közel 950 milliót csoki-mikulásokra.

A Sonda Ipsos aktuális kutatása kimutatta: egyre többen érzik úgy, hogy az ünnep már csak a drága ajándékokról szól, a karácsonnyal kapcsolatban az elmúlt két évben enyhén erősödtek a negatív érzések. 2005-ben többen gondolják úgy, hogy a karácsonyi előkészületek sok időt vesznek el, vagy hogy az ünnep mára kiüresedett, kötelesség, teher, fáradság. 

Annak ellenére, hogy az emberek elvileg utálnak vásárolni, ilyenkor a szokásosnál kétszer több élelmiszer és háromszor több kozmetikum talál gazdára. 

A decemberi vásárlási láz a ruházati piacon is érezteti hatását. Ennek eredménye, hogy decemberben alsó- és felsőruházati cikkekre mintegy 80 százalékkal többet költünk, mint egy átlagos hónapban – állapította meg a GfK Hungária felmérése. A statisztikák tanúsága szerint a teljes ruházati piac mennyiségi értékesítése a decemberi hónapban mintegy 40 százalékkal ugrik meg az egész évre jellemző havi átlaghoz képest. 

Arra a kérdésre, hogy az előbbiekben felsorolt összegekből mennyi származik hitelből és mennyi a dolgozók pénztárcájából, nehéz a válasz. Egy biztos: az "ingyenhitelként" emlegetett – egyébként méregdrága – áruhitelek is december tájékán élik a fénykorukat. A bankárok tapasztalatai szerint ugyanis az egész éves kihelyezés közel 40 százalékát ebben a hónapban termelik ki.

Maguk a kereskedők csak a hét végén tudnak végső mérleget vonni, hiszen még mindig bőven akadnak, akik az utolsó pillanatig halogatják a vásárlást. A piaci szakértők azonban egyetértenek abban, hogy már enélkül is megvan a kormány által erre az évre tervezett áfabevétel. 

Ajándék ez a nap

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!