hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az áram én vagyok
Kampányvita a villanydíjról

2005. 12. 13.
Vitathatatlanul itt a kampány: a gázár és a privatizáció pellengérre állítása után most a villamos áram ára került a politikai aréna középpontjába. 



Az erőművek profitja nem luxus

A Fidesz úgy tudja, akár 10 százalékkal is csökkenhetne a villamos áram ára, ha felülvizsgálnák az energiaszolgáltatókkal kötött szerződéseket. Áder János frakcióvezető be is nyújtotta a parlamentben az erről szóló javaslatát. Kóka János gazdasági miniszter "nevetséges javaslatnak" titulálta az elképzelést. A szektor képviselői – miután luxusprofittal vádolta meg őket az ellenzéki vezér – nem óhajtottak elmenni Orbán randevújára. 

"A politika azt sugallja, hogy csak akarni kell, és az árak máris csökkenthetők. Ezek a mondatok valójában a szavazópolgároknak szólnak, azt üzenik, hogy a mostani kormány nem akar jót a lakosságnak, de a következő képes ezt megadni" – mondta a Heteknek Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. ügyvezetője. A szakember szerint felelőtlenség ilyen, szakmailag megalapozatlan kijelentéseket tenni. 

A hazánkban felhasznált energia 75 százalékban a világpiacról származik, ezért az ottani árváltozásokat nem lehet kikerülni, ezek beépülnek, meghatározzák a fogyasztói árakat. Csak az idén 30 százalékkal emelkedett a földgáz ára, tehát ennyivel drágult az erőművek termelése. Csökkentésről tehát nemigen lehet beszélni. A hazai energiaárak európai szinten átlagosnak mondhatók, ám az alacsonyabb fizetésekhez képest valóban terhelőbbek, mint nyugati országokban – ismerte el a szakember. A magas energiaárakon egyedül a kormány tudna enyhíteni: úgy, hogy nagyobb mértékben vállalja át a lakosság költségeit. Mivel azonban a kormánynak nincs saját pénze, az átvállalt összeg is szükségszerűen az adófizetőket terhelné. 

Hegedűs Miklós lapunknak cáfolta Orbán Viktor kijelentését, miszerint luxusprofitot termel az energiaszektor. Mint a szakember kifejtette, nyilvános adatok alapján tudható, mekkora nyereséget termel az ágazat. 2003-ban három százalékot, tavaly öt százalékot tett ki az egész szektor nyeresége. Ami azt jelenti, hogy a kétszáz hazai nagyvállalat között a közép mezőnyébe tartozik az energiaszektor a nyereséget figyelembe véve. Szám szerinti profitjuk 2003-ban 15 milliárd, tavaly 25 milliárd forint volt. Ha pedig a lakossági áram árát vesszük figyelembe, és a politikusi elképzelés szerint 10 százalékkal csökkentenénk az energia árát, ezzel nullára redukálnánk a nyereséget, rosszabb esetben veszteséges lenne a termelés, ami az ellátást veszélyeztetné – vélekedett a szakember. 

Hegedűs szerint nem szakmai vita zajlik, hanem választási blöff áldozatai vagyunk: a privatizáció- és multiellenesség egyértelműen a választópolgároknak szól.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!