hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Dráguló regisztrációk

2005. 11. 15.
Az idén mindössze harmincezer használt autót hoztak be Magyarországra, a regisztrációs adó növelésével jövőre tovább csökkenhet az import. Az érintettek szerint egyre kevésbé éri meg az alig használt autók behozatala. 



Használtautó-importőrök tiltakoznak Fotó: Somorjai L.

A kormánypártok a regisztrációs adó újabb módosításait is megszavazták hétfőn, a költségvetés vitájában. Nehéz feladat előtt állt a kormány: egyrészt megoldást kellett találnia az 5 százalékos áfacsökkentésből adódó 19 milliárd forintos bevételkiesésre, másrészt meg kellett volna felelnie az uniós gyakorlatnak, mely szerint minél idősebb az autó, annál kevesebb adó terhelheti. 

A szaktárca a korábbi javaslatot puhánynak ítélte a használt autókkal kapcsolatban, s a behozatal 70 százalékát kitevő Euro 3-as autók adótételeit további 15 százalékkal, az idősebb, Euro 2-es gépkocsikét pedig további 25 százalékkal megemelte. 

Felháborodásukban a "használt autósok" vezetői nyilvánosan petíciót adtak át az MSZP frakciójának a zárószavazás napján, de már nem történt változás. 

A jelenleg még sok esetben újként forgalmazott, jövőre 0,5-5 éves Euro 3-as autók adóterhe emelkedik meg a legjobban, hiszen a kedvezményeket is levonva mintegy 20-50 százalékkal többet kell fizetni az államkasszába. Holott ezen autóknak a behozatala tudná megfelelően kiegészíteni a hazai új autók eladását, hiszen jelentősen fiatalítanák, korszerűsítenék a ma átlagosan 11 éves hazai járm?parkot.

A 6-10 éves, Euro 2-es járművek a hazai utakon futó mintegy 750 ezer 15-20 évnél idősebb "euro-mínuszos" keleti-nyugati autók anyagilag még gazdaságos alternatívái lehettek volna, szintén évekig fiatalítva minden beérkező darabjukkal a honi autóállományt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!