hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vigyáz, ha jön a vonat
Sorompókutya a biztonságért

2005. 11. 01.
Vonat közeledtét jelző, autóba építhető riasztókészüléket fejlesztettek ki szegedi mérnökök. A Train Dog – sorompókutya – elnevezés? szerkezet minden korábbinál hatékonyabban segítheti a balesetek megelőzését – amennyiben az illetékes szervek támogatják az ötletet. 

Napi gyakorisággal hallunk közúti balesetekről, ilyenkor azonban valószínűleg nem a vasúti átjárókban történt esetek jutnak eszünkbe elsőként. Pedig itt is számos tragédia fordult már elő, és nem csak a nagyobbakra – Siófok, Pörböly – kell gondolni. Szakemberek tucatja van tisztában ezzel, és kísérletezik egy olyan rendszer létrehozásával, amely segíthet a – 97 százalékban emberi mulasztás eredményeként bekövetkező – tragédiák megelőzésében. A szegedi találmány is ilyen: a rádióhullámok terjedésén alapuló készülék a geológiai adottságoktól függetlenül, a vasúti csomópontok 100-150 méteres körzetében jelzi a közeledő vonatot. "A készülék adóoldali része a MÁV-sorompóiba vagy jelzőlámpáiba van beépítve, és a társaság biztonsági berendezése vezérli. A vevőoldali részt az autókba, buszokba lehet beszerelni: ez jelez egy éles, ismétlődő sípoló hangon a sofőrnek" – magyarázta a Heteknek Rácz Attila, a Train Dog-munkacsoport vezetője. A sorompókutya tehát nem a vasúti átjáró meglétére, hanem a felénk robogó vonatra hívja fel a figyelmet. A szerkezethez tartozik egy elektronikus kommunikátor is, amely összehangolja a riasztórendszert a járm? mozgását érzékelő tachográffal. Vagyis, amint megáll az autó, a Train Dog is elhallgat. A rendszert három éven keresztül fejlesztették, és másfél éve tesztelik élesben is. Jelenleg engedélyek és anyagi forrás hiánya nehezíti, hogy forgalomba kerülhessen a már külföldön is érdeklődést keltett berendezés. A sorompókutyának egyetlen hátránya van: abban az esetben nem jelez, ha a sorompó vagy a jelzőlámpa meghibásodik. Bár ez rendkívül ritkán fordul elő, a szakembereknek már erre az esetre is van tervük: a Train Dogot magukba a vonatokba építtetnék be.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!