Kereső toggle

Az amerikai gazdaság talpra áll a hurrikánok után

Pusztítás után reménység

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A szeptemberi hurrikánok rombolása nyomán milliók veszítették el egzisztenciájukat New Orleansban és környékén: ideiglenes szállásokra kényszerülnek, míg újra felépül otthonuk – ha felépül egyáltalán. Az újjáépítés ugyanakkor rengeteg munkalehetőséget is kínál, hiszen a nagy gazdasági világválság óta ilyen intenzitású építkezésre nem volt példa az Egyesült Államokban.Újjáépítés New Orleansban Fotó: Reuters

A Mexikói-öböl két nemkívánatos "hölgylátogatója", a Katrina és a Rita 1100 halálos áldozatot követelt, és legalább 1,3 millió embert tett hajléktalanná – írja a USA Today cím? lap a rendkívüli helyzetek szövetségi hivatalára, a FEMA-ra hivatkozva. A viharok elől menekülők mintegy háromnegyede Louisiana államban, legnagyobb részük Baton Rouge-ban próbálkozik az újrakezdéssel, 34 ezren azonban több mint 1600 kilométernél távolabbra kényszerültek korábbi otthonuktól.

Míg emberek tömegei hagyják el a katasztrófa sújtotta területet, mások épp ellenkező irányba tartanak: egyre többeket vonzanak az újjáépítés kínálta álláslehetőségek. Segédmunkásként legalább 30 százalékkal lehet többet keresni jelenleg a környéken, mint az ország más részein, s még válogatni is lehet a különböző munkák között. Csak a szövetségi kormány 41 ezer ideiglenes állást hirdetett meg a romok eltakarítására, s emellett a helyi vállalkozások is munkaerőhiánnyal küzdenek. Jelenleg tetőfedők, kukások, utcaseprők és gyorséttermi dolgozók iránt a legnagyobb a kereslet, de a helyi rádiók, hirdetőtáblák, szórólapok mindenféle képesítés nélküli munkát is ajánlanak. 

Szakértők szerint a helyreállítási munkák olyan lendületet fognak venni, ami öt-hat évre bőséges álláslehetőséget kínál majd az építőipari szakembereknek is. A kedvező kereseti lehetőségek mindenképpen vonzani fogják a munkavállalókat: Bush elnök "minden szükségeset" megígért a partvidék újjáépítéséhez, s ezt Louisiana két szenátora 250 milliárd dolláros igényben számszerűsítette. Amerika a nagy gazdasági világválság óta nem látott ilyen nagyságrend? közm?- és lakóház-építési projektet – nyilatkozta Jerry Howard, a Lakásépítők Nemzeti Szövetségének igazgatója. A Vöröskereszt szerint egyedül a Katrina több mint 400 ezer otthont semmisített meg. 

Az akut munkaerőhiány egyik legnagyobb oka éppen az, hogy a partvidékre érkezők nehezen találnak szállást, s mivel a rendőrök nem nézik jó szemmel az utcán lézengőket, a bátor munkavállalók akár sátorban kényszerülhetnek meghúzni magukat egy-egy éjszakára. De a városi kempingezésnél is furcsább tevékenységre sarkallta a katasztrófa a Mississippi állambeli Hancock Bank dolgozóit: pénzmosásra adták a fejüket. Ez ellen azonban a rendőröknek semmi kifogásuk sincs, ugyanis azt a szó legszorosabb értelmében végzik a pénzintézet alkalmazottai: a vizes, sáros bankjegyeket kimossák, megszárítják, majd simára vasalják, hogy újra használatba vehessék őket.

A kár nem katasztrofális

A megrázkódtatás átmeneti, az amerikai gazdaság ki fogja heverni története legnagyobb természeti katasztrófáját – állítják a szakértők. A Deloitte Research elemzése szerint az év végéig 0,5-1 százaléknyi visszaesésre lehet számítani a GDP-növekedésben, jövőre azonban visszatér a pár éve megszokott évi 3,5-4 százalékos növekedési ütem. A drasztikusan emelkedő energiaárak negatív hatását nem a fogyasztók, hanem a kiskereskedelmi és fogyasztói termékeket előállító vállalkozások profitja fogja megsínyleni elsősorban. A gyors kilábalás reményét egyrészt arra alapozzák, hogy az amerikai gazdaság hatékonysága jelentősen nőtt a hetvenes, nyolcvanas évek olajválsága óta: a gazdaság a hetvenes évek közepén mért csúcsnál jelenleg 7 százalékkal több olajat használ fel, míg a gazdaság ez idő alatt 115 százalékkal bővült. Másrészt ha figyelembe vesszük az inflációt, akkor a jelenlegi, 70 dollár körüli olajár még mindig elmarad a hetvenes években válságot okozó, mai áron 170 dollárra tehető hordónkénti értéktől.

Olvasson tovább: