hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Budakalásznak bejött
Multik: Áldás vagy átok?

2005. 10. 18.
Bár a hazai lakosság egy része átokként éli meg a multinacionális cégek jelenlétét, konkrét számok tükrében árnyaltabbá válik a kép. Budakalásznak például egyértelműen jót tett a tíz év alatt kiépült bevásárlóközpont: az eladott földterületből jó pénzt kaszáltak, ráadásul a befolyó iparűzési adó eltartja az önkormányzat közel felét. 



Az OMSZ-parki bevásárlóközpont Budakalászon. Eltartja a községet Fotó: Somorjai L.

A község területére települt áruházak közel kétezer új munkahelyet biztosítanak a környékbeliek számára, akiknek a fele budakalászi lakos. A tény azért is figyelemreméltó, mert a községben korábban két textilüzem is működött, melyek a rendszerváltást követően tönkrementek, az elbocsátott dolgozóknak pedig nem sok munkalehetőségük adódott. A multik megjelenésével a helyi munkanélküliségi ráta 3-4 százalékra mérséklődött, ami megfelel a jónak tartott budapesti aránynak. 

A Cora áruház 1995-ös megjelenését követően sorra épültek a különböző áru-házak, melyek a munkahelyek létesítésén túl infrastruktúrafejlesztést vontak maguk után: fejlődött az úthálózat, kerékpárút és csatornahálózat is épült. A tavaly megnyílt Metro áruház a forgalmi dugók elkerülése érdekében egy felüljárót is épített, melynek költsége 1,2 milliárd forint volt. Ennek a felét az állam állja ugyan, de megvalósulását teljes egészében az áruház finanszírozta, a költségeknek az államra eső részét csak később kapja meg.

A bevásárlóközpont területe korábban vadnövényzettel borított, mocsaras föld volt, mely gyakorlatilag értéktelennek számított. Eladásuk tiszta hasznot jelentett az önkormányzatnak, mondhatnánk "talált pénz" volt – értékelte az elmúlt tíz évet lapunknak Harcsa Lajos polgármester. A vételárból járdákat és új művelődési házat építettek Budakalászon. 

A multik azonban nem csupán egyszeri bevételt jelentettek: a község területén működő cégek iparűzési adója folyamatosan fedezi az önkormányzat működési költségeinek 40 százalékát. 

Harcsa szerint a multinacionális vállalatok nélkül a magyar gazdaság működésképtelen lenne, az iparűzési adó 2008-ra tervezett eltörlését pedig az önkormányzatokra mért kiheverhetetlen csapásnak tartaná.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!