hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Oligarchasorsok
Roman Abramovics

2005. 09. 13.
Akár 10 milliárd dollár is ütheti Roman Abramovics markát, ha értékesíti a Szibnyeft orosz olajtársaságban birtokolt 72 százalékos részesedését. Oroszország leggazdagabb embere zseniális üzleti húzásaival, kétes pénzügyeivel, extravagáns életmódjával és politikai kapcsolataival rendre bekerül a nemzetközi sajtó fókuszába. Ma ő Nagy-Britannia leggazdagabb embere, aki eddig sikeresen lavírozott az orosz belpolitikai életben, ám most újabb kihívás előtt áll. 



Putyin és Abramovics. Egyedül nem megy... Fotó: Reuters

Roman Abramovicsot, a 38 éves orosz milliárdost a brit The Economist gazdasági lap nemes egyszerűséggel túlélőnek nevezte. Hogyan tudta Abramovics megőrizni jó kapcsolatát Moszkvával, és hogyan tudta elkerülni a bebörtönzött oligarcha, Hodorkovszkij sorsát? – tette fel a lap a költői kérdést. Mindketten részt vettek a tizenöt évvel ezelőtti kétes hírű, zavaros oroszországi olajipari privatizációban, ahol néhány év alatt dúsgazdagok lettek, saját olajipari cégük lett. Abramovicsé a Szibnyeft, Oroszország ötödik legnagyobb olajipari konszernje, Hodorkovszkijé pedig a Jukosz olajtársaság. Abramovics egy távol-keleti tartomány, Csukotka kormányzói tisztjét is elnyerte. A kormányzó bírálói szerint csupán az adókedvezmények miatt vállalt politikai szerepkört, és egyre ritkábban látogatja Csukotka lakóit, akik mégis sokat köszönhetnek milliárdos pártfogójuknak, mivel az ő idejében jobban megy a soruk, mint azelőtt. A Nagy-Britanniában élő Abramovics bőkez?
adakozónak számít, rendszeresen juttat adományokat az orosz államnak. Persze mindig figyel arra, kinek ad, és hogy az állammal való kapcsolatából ő húzza a több hasznot, nagyon ügyesen él az adóoptimalizálási lehetőségekkel. Egy moszkvai futballstadion felépítésére tett ígéretet Putyin elnök számára, valamint egy tévécsatorna üzletrészét is az orosz kormánynak adományozta. A televíziót egy kegyvesztett oligarchától, Borisz Berezovszkijtól vette meg, aki száműzetésében perrel fenyegeti Abramovicsot illegális üzletszerzési technikái miatt.

Politikai kapcsolatok nélkül senki nem lehet milliárdos Oroszországban, nem volt ez másképpen Abramovics esetében sem. A fiatal üzletember Jelcin hatalomra jutásával egy időben tűnt fel, akkoriban nemes egyszerűséggel a "pénztárca" becenévvel illették. Putyin barátságát elsősorban adományaival szerezte meg, annak ellenére, hogy Abramovics nem tartozott sem a szentpétervári, sem az ex-KGB-s "klikkekhez". Csukotka kormányzója nemcsak az olajiparban szerzett érdekeltséget, hanem az Aeroflot légitársaságban és a Rusal nev? alumíniumipari cégben is van tulajdonrésze. 

Egykori üzlettársa és barátja, Hodorkovszkij ma börtönben ül, tíz cellatársával kénytelen megosztozni "szobáján", és éppen egy éhségsztrájkon van túl. Tavaly még Hodorkovszkij volt a leggazdagabb orosz, azonban a politika kegyvesztettjeként börtönbüntetést sóztak rá, miközben több mint 12 milliárd dollárt elveszített 15 milliárd dolláros vagyonából. 

Abramovics ügyes, fényűzően, egy fáraó módjára él Nagy-Britanniában. Az angol Premiership-ben szereplő Chelsea Football Club mérkőzéseit és edzéseit látogatja, és azért drukkol, hogy az általa megvásárolt klub a frissen startoló idényben megvédje bajnoki címét. Másik kedvenc játékszere a luxusjachtokon való utazgatás. Övé a világ ötödik legnagyobb jachtja, a 115 méter hosszú "Pelorus", de van két "kisebb", egy 107 méteres és egy 85 méteres luxusjachtja is. 

A Pelorus vételára közel 25 milliárd forint volt, és úszómedencék, helikopter-leszállópályák, konditermek is vannak a hajón. Egyetlen tankolás a mai magas benzinárakkal körülbelül 40 millió forintba kerül, igaz, elég egy világkörüli útra. A brit bulvársajtó úgy jellemezte a hajót, hogy az hosszabb, mint a Chelsea londoni futballpályája.

Abramovics mégsem él biztonságban. Berezovszkij mellett mások is perekkel fenyegetik. A moszkvai bíróság előtt a Sibir energiaipari vállalat azzal vádolja, hogy kétmilliárd dollár érték? részesedésüket kaparintotta meg törvénytelenül. Nem véletlen, hogy a Pelorus ablakai páncélozottak, és mini tengeralattjáróval is fel van szerelve, hogy a víz alatti aknákat kikutassa. A személyzet 40 fős, és volt brit SAS kommandósok vigyáznak gazdájuk életre.

A Hodorkovszkijjal való sok éves barátság ma már a múlté. Az is felmerült, hogy Hodorkovszkij bebörtönzése mögött Abramovics állhat, azonban ezt Hodorkovszkij sem gondolta komolyan. Kettejük kapcsolatáról úgy nyilatkozott, hogy Abramovics nem éppen "Péter apostol" módjára bánt vele, de azért nem volt vele ellenséges. 

A The Economist szerint Abramovics jelenleg tárgyalásokkal készíti elő angolos távozását Oroszországból. Az orosz energiaszektorból a külföldi cégeket szigorúan kizárták, ezért a Szibnyeft 72 százalékos üzletrészének vevője minden bizonnyal a legnagyobb orosz állami olajcég, a Gazprom lehet. Putyin elnök is utalt arra, hogy tudomása van a Gazprom–

Szibnyeft tárgyalásokról. A kérdés a The Economist szerint csak az, hogyan fogják "beadni" az orosz társadalomnak, hogy Abramovics 10 milliárd dollárt kap azért az opcióért, amit tizenöt éve "mogyoróért" vásárolt meg az államtól. Egyre nehezebb lesz eladni ezt a sztorit az orosz embereknek, akik kifosztva érzik magukat a politikai elit és a szupergazdagok titkos játszmáinak eredményeként. 

A leggazdagabb oroszok

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!