hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Diák, meló

2005. 07. 19.
Növekszik a diplomás munkanélküliek száma. Ez nem jó hír, de tehetünk ellene! A "tuti állás" megszerzése érdekében érdemes a diákoknak már tanulmányaik alatt gyakorlatot szerezniük, ez ugyanis már a legtöbb állás betöltéséhez alapkövetelmény.



Fotó: Somorjai L.

Egyre gyakrabban fedezik fel a vállalatok a diákmunkát mint a nyári szabadságolások gyógyszerét. A bővülő kínálatban ajánlott az érdeklődési körnek megfelelő munka után kutatni, mert így nemcsak tapasztalatokkal, de kapcsolatokkal is gazdagodhatunk. Másrészt a cégek egy része a bevált diákot magánál tartja hosszabb távra is. A diákok az alkalmi munkavállalással kiegészíthetik zsebpénzüket is, ami már rövid távon is több előnnyel jár a Diákhitel esetleges felvételénél. 

A korai eladósodás elkerülése mellett a nyári munkával finanszírozható a nyelvtanfolyam, nyelvvizsga díja, a következő tanév tankönyveinek, jegyzeteinek ára, esetleg egy-egy színház- vagy mozijegy. 

A munkavállalás az iskolaszövetkezetek segítségével a legkönnyebb, és talán a legbiztonságosabb is. Lehet, hogy kevesebbel kell beérniük a nebulóknak, mintha saját maguk kutatják fel a munkát, de még mindig jobb, mint munkaszerződés nélkül rettegni az esetleges ellenőrzésektől, és attól, vajon a munkáltató tényleg kifizeti-e a várt összeget. Sokszor előfordult ugyanis, hogy utólag módosítottak a szóbeli megállapodáson, vagy hanyag munkavégzésre hivatkozva, netalán lopással gyanúsítva a diákot, elmaradt a kifizetés. Az iskolaszövetkezetek viszont elvégzik az adminisztratív teendőket, és garantálják a bér kifizetését. Az írásos szerződés megkötése után az ügyintézők általában telefonon értesítik a jelentkezőket a lehetőségekről. 

Ha valaki nem talál azonnal megfelelő feladatot, az az interneten feliratkozhat levelezőlistákra, vagy regisztráltathatja magát adatbázisokban is. A jelentkezéshez szükséges életkor 16-17 év (ez szervezetenként változhat), a legtöbb helyen már tanúsítani kell a nappali tagozatos jogviszonyt az iskolalátogatási igazolással, illetve szükséges még hozzá adóazonosító jel, TAJ-szám, bankszámlaszám és személyiigazolvány-szám. Fontos, hogy a munkavégzés során a munkavezetővel rendszeresen alá legyen íratva a jelenléti ív, ami a munkabér kifizetésének alapja. A belépéskor a tanulóknak szövetkezeti részjegyet kell vásárolniuk, ami a kilépéskor visszajár. Ennek értéke körülbelül 500-1000 forint. Jó tudni, hogy az elvégzett munkáról a megfelelő időben adóbevallást is kell készíteni.

A munkalehetőségek széles skálája várja a dolgozni vágyókat. A legnépszerűbbek az adatrögzítés, hoszteszkedés, irodai, adminisztratív munkák, telefonos ügyfélszolgálat, szoftvertesztelés, de a diákok nem hátrálnak meg a fizikai megpróbáltatástól sem egy-egy takarítás, árufeltöltés, borítékolás, csomagolás, címkézés, szórólapozás, kérdőívezés, esetleg raktári munka során. 

Az órabérek általában 350 és 800 forint között mozognak. Ennél többet az a szemfüles diák kereshet, aki rendelkezik nyelvtudással, esetleg számítógépes ismeretekkel. A tolmácsolásért, szakfordításért, nyelvtanításért, idegenvezetésért már 1000-1500 forintos óránkénti összeg is ütheti a markát a szerencsésnek. A bruttó bérből levonják a személyi jövedelemadót (melynek mértéke 20 százalék, de ennek felét utólag jóváírják) és az 1,5 százalékos munkavállalói járulékot, így a diákokat a bruttó bér 88,5 százaléka illeti meg.

Csapda lányoknak

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!