Kereső toggle

Folytatódik a számlavadászat

Evások a célkeresztben

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az idén sem ússzák meg az evások az adóellenőrzést. Az érintett vállalkozók fokozottabb ellenőrzésre számíthatnak az év második felében – tudtuk meg az APEH illetékesétől.Mozgásban az adóellenőrök Fotó: Somorjai L.

Hajdú Miklósné, az APEH Ellenőrzési Főosztályának vezetője kérdésünkre elmondta, hogy az idén – a tavalyihoz hasonlóan – 300 evás céget terveznek ellenőrizni. Eddig ebből a létszámból csupán 70 vállalkozást tudtak megvizsgálni, ezért a következő hónapokban nagyobb tempóban ellenőrzik az érintetteket. Hajdúné hangsúlyozta, normál menet? ellenőrzést terveznek, leginkább arra figyelnek, megvan-e a bevételekről a számla vagy a nyugta, azaz le van-e számlázva a bevétel. Mivel az evás cégeknek a forgalom után kell fizetniük az adót, érdekeltek lehetnek a bevétel eltitkolásában. A főosztályvezető aszszony kiemelte, hogy az az evás vállalkozó, aki nem számlázta le minden bevételét és adókülönbözetre derül fény, az összegtől függetlenül azonnal elveszíti az eva-körre való jogosultságát, és a normál vállalkozói adózási rend alá kerül. Az elkerült adó nagyságát pedig az APEH becsüli meg, és nem csak ezt kell megfizetniük, hanem bírságra is számíthatnak a lebukott vállalkozók. 

Az evások vizsgálata – mint minden más kör ellenőrzése is – kockázatelemzés, illetve véletlenszer? kiválasztás alapján indul el. 

Eminens evások

Az evás vállalkozók rendre felülmúlják a fináncok elképzeléseit. Eddig minden évben több adót fizettek be ugyanis, mint a tervezett előirányzat. A 80 ezer evás cég tavaly 65 milliárd forinttal járult hozzá a közös kasszához, ami jóval több volt, mint az elvárás. Az idén az immár 100 ezer fősre duzzadt körre 75,3 milliárd a kirótt penzum, ám már az első negyedévben 17,8 milliárdot fizettek be, ami 3,4 milliárddal meghaladja az időarányos bevételt. S ha ez a lendület így folytatódik az év során, az evások az idén is túlszárnyalják az elképzeléseket. 

Talán éppen ezért érheti kellemetlenül az érintetteket az a pénzügyminisztériumi elképzelés, miszerint egységesen 21 százalékos áfát kellene jövőtől fizetni, amely lényeges hátrányt jelentene az eminens evásoknak.

Olvasson tovább: