Kereső toggle

Pályázati lehetőség családosoknak, nyugdíjasoknak

Üdüljünk olcsóbban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Üdülési csekkhez legtöbben "adómentes természetbeni juttatásként" juthatunk munkahelyünkön, hasonlóan az étkezési utalványokhoz. Az érintettek közül viszont kevesebben ismerik azt a pályázási lehetőséget, amin keresztül szintén kedvezményesen – legalább 50 százalék támogatással – juthatnak ehhez a több mint 2300 belföldi szálláshelyen és 400 utazási irodánál elfogadott csekkhez. Idén is lesz nyár Fotó: Somorjai L.

A csekket fizetőeszközként felhasználhatjuk a szállodánk éttermében, gyógykezelésnél, valamint távolsági tömegközlekedési járatokon. További kényelmet jelent, hogy nemcsak a csekken megnevezett tulajdonos költségei fizethetők ilyen módon, hanem az utastársaké is.

Adómentes mivoltának köszönhetően minden munkáltatónak érdeke csekkel fizetni évente egyhavi minimálbérnyi fizetést, mivel készpénzes bérfizetés esetén jelenleg 57 ezer forint nettó bér kifizetése valójában (38%-os szja-sávba esőknél) 157 ezer forintjába kerül a törvénytisztelő munkaadónak, míg üdülési csekk adása esetén neki csak 60 ezer forint költsége van, mivel teljesen adó- és járulékmentesen adható (a többlet a fizetett kezelési díjból adódik). Ráadásul minden családtag számára is adható évente fejenként az egyhavi minimálbér erejéig a csekk, ami háromgyerekes családnál 285 ezer forintnyi csekk évente, adómentesen.

Ebben a hónapban azoknak is lehetősége nyílik csekkhez jutni ilyen kedvezményesen, akik különböző okokból nem kaphatnak a munkahelyüktől. Ehhez pályázni kell április 30-ig a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványhoz az arra jogosultaknak. Kik is jogosultak idén? Többgyerekes alacsony jövedelm? családok, akik legalább négyen együtt nyaralnak (lehet a nagyszülővel 3 unoka variációtól a leggyakoribb papa-mama-gyerekek kombinációig bármi), kisnyugdíjasok, a versenyszféra átlagától lemaradó vállalkozások, ha 15 főt legalább alkalmaznak, szakmunkástanulók, valamint fogyatékosok.

Mind az öt pályázatnál feltétel az alacsony jövedelem, ami idén havi bruttó 75 ezer forintot, vagy nyugdíjnál 57 ezer forintot jelent. A pályázathoz csatolni kell a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság (vagy önkormányzat) 2005. évi igazolásának másolatát. 

A jövedelemigazolás formanyomtatványa és a pályázati lap letölthető az alapítvány honlapjáról
(www.mnva.hu). 

Az elnyerhető támogatáshoz minden esetben be kell fizetni az önrészt is az alapítványnak, ami után a nyertes pályázók kézhez kapják az üdülési csekkjeiket. A támogatás mértéke a pályázó jövedelmétől, rendszeres ellátmányától függ. Az alacsony jövedelm? családok esetében az elnyerhető támogatás 80 ezer forint, amihez a nyerteseknek 40 ezer forint önrészt kell befizetni az alapítvány számára mielőtt megkapják a 120 ezer forintnyi üdülési csekkjüket. A munkaadói pályázaton a vállalkozásnak kell az elnyerhető 57 ezer forintos fejenkénti érték felét az alapítvány részére befizetni. A többi pályázaton elnyerhető üdülési csekk és az azon belüli támogatás értékéről kérem tekintsék át táblázatunkat! A pályázatot a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványhoz postai úton kell eljuttatni.

A támogatások feltételei

Támogatást kapók önrész támogatás  pályázható csekk összege 
Fogyatékkal élők 20–30 ezer Ft 30–40 ezer Ft 60 ezer Ft
Nyugdíjasok 5–15 ezer Ft  15–25 ezer Ft 30 ezer Ft
Szakmunkások 5 ezer Ft 25 ezer Ft  30 ezer Ft

Olvasson tovább: