Kereső toggle

Tőzsdejelentés 2005. 04. 13–19.

Hullámvölgyben a BUX

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Átfogó esés jellemezte az elmúlt kereskedési hetet a világ vezető tőzsdéin. A japán Nikkei index 11 hónapos mélypontra süllyedt, az amerikai indexek a tavaly novemberi szintekre estek vissza. Amerikában sem a héten publikált makrogazdasági adatok, sem a vállalati hírek nem adtak okot optimizmusra, a csökkenő olajár pedig magával rántotta az olajcégek árfolyamait is. 

A nemzetközi pesszimizmust a BÉT-en még tetézte a vártnál nagyobb hiány miatti forintgyengülés és Draskovics menesztésének híre, így az index jelentős forgalom mellett közel 4,5 százalékos eséssel zárta a hetet.

Az esésben a prímet a közel 9 százalékot zuhanó, a 6000 forintos lélektani határ alá is beeső OTP vitte. Nem használt a banki papírnak sem az, hogy a Global Finance magazin az év magyarországi bankjának minősítette, sem az ING tartásról vételre minősítése. A cég elemzője 7610 forintos célárfolyamot határozott meg, az Erstéé 7365 forintosat, felhalmozásra minősítve a papír ajánlását. Zuhant a szektortárs FHB is, bár első negyedévük a nyilatkozatok szerint a terveknek megfelelően alakult, ez sem akadályozta meg a cég részvényeinek 4,5 százalékos csökkenését. A második vonalban folytatta vesszőfutását a buszgyártó NABI, a részvények több mint 5 százalékkal zuhantak, miután napvilágot látott, hogy veszteségei miatt a cég 1000 forint névérték? részvényeit 112 Ft-ra kell leszállítani. A folyamatosan zajló közgyűléseken az osztalékokról az alábbi döntések születtek meg: a Rába, a TVK és a Linamar nem fizet osztalékot, a BorsodChem 45, az OTP 146 forintot fizet részvényenként.

Olvasson tovább: