Kereső toggle

Aggódni van miért, pánikra semmi ok

Meglódult az olajár

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A várakozásokkal ellentétben a tavasz beköszöntével nem enyhült az olaj világpiaci ára, sőt, nem kis aggodalmat kiváltva erős emelkedéssel, 55 dollár felé ugrott. A hír hallatán újra fellángoltak a félelmek az elszabaduló áraktól, inflációemelkedéstől, sőt gazdasági válságtól tartva. A Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) képviselői a hétvégén kísérletet tettek arra, hogy megfékezzék az árak elszabadulását. Döntésük szerint napi 500 ezer hordóval több kőolajat termelnek ki, ám az elemzők úgy látják, ennek ellenére egész évben magasan marad a fekete arany ára. Kuvaiti miniszterek egy új kőolajvezeték avatásán. Nyitva vannak a csapok Fotó: Reuters

A tél elmúltával rendre csökken a kőolaj világpiaci ára, ám az idén éppen fordítva történt, tovább emelkedett, áttörve a hordónkénti 55 dolláros küszöböt. Az események hátterében többféle tényező is meghúzódik. Az elemzők óva intenek a válság kiáltásától, ám leszögezik, nem várható számottevő árcsökkenés az olajpiacon. A mostani emelkedés mögött részben a kései és elhúzódó tél áll, de e könnyen múló hatás mellett masszívabb tényezők is szerepelnek. Számításba kell venni a közel-keleti térség instabilitását, melyet az elhúzódó iraki konfliktus és az Irán, illetve a Szíria körüli feszültségek csak tovább erősítenek. Ám ennél is hosszabb távú hatást gyakorol a gyorsan – négy százalék körül – növekvő világgazdaság energiaigénye. Az elmúlt években nemcsak a világ lokomotívjának számító Egyesült Államok, és a másodvonalban – újabban inkább csak döcögő – európai gazdaság diktálja az olaj iránti keresletet, hanem a feltörekvő országok, mint Kína és India. Ez utóbbi államok GDP-je évi 7-8 százalékkal nő, és a következő években hasonló dinamizmus prognosztizálható. Az Asian Times szerint Ázsiában az egyre növekvő piacokra az idén 276 milliárd USA dollárnyi magántőke érkezik, melynek célpontja várhatóan továbbra is Kína és India lesz. A gyorsuló gazdaságok erősödő kereslete pedig érthető módon felnyomja és magasan tartja az árakat. Elemzők éppen ebből kiindulva azt állítják, hogy tartósan magas, 50 dollár körüli árral kell számolnunk az év során. A vélemények egészen szélsőségesek, vannak akik úgy vélik, akár 80 dollárt is kell majd fizetnünk egyetlen hordó kőolajért, mások szerint csupán 30 dollár lesz a tarifa. 

Amíg az elemzők a számokról vitatkoztak, addig az OPEC miniszterei a napokban arról tanácskoztak, miként tarthatók kordában az árak. Megegyeztek arról, hogy naponta 500 ezer hordóval többet termelnek ki, és a második negyedévben pedig további 500 ezerrel, így naponta 28 millió hordó kőolaj kerül a piacra. Az OPEC a maga részéről a kínálat bővítésével próbál hozzájárulni az árak mérsékléséhez. 

Hiú ábránd arra gondolni, hogy kivonhatjuk magunkat a világpiaci tendencia alól. Előbb vagy utóbb hozzánk is begyűrűznek az emelkedő árak. Az utóbbi hónapok erős forintárfolyama miatt alig éreztük meg a világpiaci mozgásokat, de mivelhogy a napokban gyengülésbe fogott a forint, a következő emelések már érzékenyebben érintik a pénztárcáinkat.

"Van miért aggódni, de pánikra semmi ok" – állítja Irwin Stelzer amerikai üzleti tanácsadó – egyben a Hudson Institute gazdaságpolitikai tanulmányainak igazgatója. Stelzer
ugyanis túlzásnak nevezte azokat a számításokat, miszerint 55-60 dollár körül vagy efelett fog mozogni a hordónkénti olajár. Az árnövekedés megfékezése szempontjából fontos kérdésnek tartja, mennyire lesz képes az olajipar hosszú távon megfelelő mennyiség? olajat előállítani. Szaúd-Arábia már ígéretet tett a feketearany-kitermelés 40 százalékos növelésére, ami napi 12,5 millió hordónyi olajat jelent, ám a szakértők kétlik, hogy a szaúdi királyság képes lenne jelentősen felülmúlni jelenlegi napi 9 millió hordós termelését.

Olvasson tovább: