Tőzsdejelentés 2005. 03. 17–22.

Izgága kereskedés a BÉT-en

Cikk nyomtatása
Továbbítás emailben

Kivárás jellemezte a részvénypiacokat az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kedd esti kamatdöntése előtt, így a vezető részvénypiacok plusz-mínusz 1 százalékos sávban mozogtak. A Fed végül – sorozatban immár hetedik alkalommal – 25 bázisponttal 2,75 százalékra emelte az irányadó dollárkamatszintet, amit az amerikai tőzsdék eséssel nyugtáztak. A General Motors évtizedes mélypontra
süllyedt, miután profitkilátásainak romlására figyelmeztetett. A Schering gyógyszergyár pedig 15 százalékot zuhant, miután kiderült, hogy a Novartisszal közös fejlesztés? rákgyógyszere a vártnál alacsonyabb hatásosságot produkált. 

A héten valemelyest konszolidálódtak a feltörekvő piacok indexei. A BUX jelentősen ingadozó árfolyammozgások mellett több mint 1 százalékkal újra 17 ezer pont fölé emelkedett. Az index emelkedését elsősorban a több mint 5 százalékkal dráguló Molnak köszönhette. Némileg lemaradt az OTP nem egész 1 százalékos emelkedésével, a Matáv jegyzése nem változott. Folytatta viszont mélyrepülését a Richter, a gyógyszergyártó annak ellenére zuhant majdnem 4 százalékot, hogy exportcég lévén a gyengébb forint még javítja is a cég jövedelmezőségét. Közel 6 százalékkal 14000 forint alá zuhant a FHB jegyzése, miután bejelentették, hogy "felaprózzák", azaz a jelenlegi 1000 forint névérték? részvényeiket 100 forintra váltják át. 

Lassan elkezdődik a tőzsdei cégek közgyűléseinek időszaka. A Zwack 800, az Elm? 2350 forintos osztalék javaslatot terjeszt a közgyűlés elé, az ÉMÁSZ viszont nem fizet, amit 13 százalékos eséssel honorált a piac.

Olvasson tovább:

A nyugati világ prosperitásá­nak kulcsa a kínai munkások kezében van. Fotó: AP

Baj van Kínában

A kínai jegybank egymás után többször leértékelte a jüant, és ez az elmúlt húsz év legnagyobb árfolyamesését okozta. A nem várt központi beavatkozás azt mutatja, hogy most már a legfelsőbb vezetés is aggódik a gazdaság állapota miatt.
A Twitter és az Apple is elképesztő dolgokat védetett le az elmúlt években.

Géniuszféltés

Azt, hogy össztársadalmi szinten folyamatosan szükség van az élet minden területét lefedő innovációkra, senki sem vitatja. Sokan úgy vélik azonban, hogy az elviekben ezt a célt támogató szabadalmaztatási procedúra és jogszabályok nem feltétlenül segítenek ezen.

Brit szelfikirályok

Virágkorát éli a szelfiláz, amely jelen pillanatban megállít­hatatlannak tűnik. Múzeumok engednek szigorú fényképezéssel kapcsolatos szabályaikból a nagyobb látogatottság kedvéért, máshol a legextrább szelfiket vagyonokkal jutalmazzák.

Feliratkozás hírlevélre

 
Név: *
Email: *
Feliratkozással elfogadja a Hetek adatvédelmi elveit