Kereső toggle

Új APEH-elnök, új elvek

Evások a célkeresztben

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Február végén döntött az Országgyűlés az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) új elnökének személyéről. A pénzügyi és költségvetési bizottság 15:10 szavazati aránnyal támogatta a Pénzügyminisztérium (PM) jelöltjének, Szikora Jánosnak kinevezését. Az új elnök kijelentette: nem terveznek létszámleépítést, viszont erősödni fognak az operatív ellenőrzések. A nemrég kiadott 2005-ös ellenőrzési irányelvek is erről tanúskodnak, különösen górcső alá véve az evásokat, illetve a textil-, cipő- és építőiparban vállalkozókat.Szikora János. Új rendet vág Fotó: Vörös Szilárd

Hosszas találgatások övezték az előző APEH-elnök, Király László György lemondásának okait. A hivatalos verzió szerint "személyes okok" álltak az ügy hátterében, és nem – a sokat emlegetett – áfa-visszatérítésekkel kapcsolatos polémia. "Az APEH-elnököt nem leváltottuk, hanem az APEH-elnök lemondott" – hangsúlyozta lépten-nyomon Katona Tamás, a PM politikai államtitkára.

Király László György sokak szerint "tudós típusú" vezető volt, a PM viszont egy keménykez? elnökre tartott igényt, akinek a személye garancia lehet a 2005-ös költségvetésben tervezett adóbevételek maradéktalan teljesítésére. Draskovics Tibor, pénzügyminiszter végül Szikora János személyében talált rá arra, aki várhatóan az eddigieknél gyorsabban tud reagálni a pénzügyi kormányzat igényeire. 

Ezt Lovas György, az APEH szóvivője is megerősítette a Heteknek: Szikora valóban nem újonc a szakmában, hiszen az APEH egyik alapító tagja volt, közel tizenhét éve dolgozik a hivatalnál, és ebből az utóbbi két évben a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kirendeltség igazgatójaként tevékenykedett. Az új vezető emellett nem tervez létszámleépítést. Sőt, inkább a dolgozók elismerésének javítását tartja indokoltnak.

Az idei ellenőrzési irányelvekkel kapcsolatban Lovas elmondta, hogy bár a kontroll szigorodása érzékelhető lesz, a stratégia nem tartalmaz meglepően új elemeket. Minden évben törvényi kötelezettség írja elő az adóhatóság felé a "legnagyobb adózók", azaz az adóbevételek döntő hányadát prezentáló szervezetek, illetve személyek ellenőrzését. Ez a rész automatikusan belekerül az irányelvekbe. 

A célpontok másik jelentős csoportja az evát érinti. Ennek oka, hogy egyrészt az elmúlt időben nagyon megugrott az evások száma, másrészt, különösen elszaporodtak a körükben a számlakibocsátásokkal kapcsolatos problémák. Mára azonban az evakör elég jól ismeri az előírásokat, így nem valószínű, hogy túl sok elmarasztaló megállapításra kerül majd sor – tette hozzá Lovas György.

Végül a szolgáltatások bizonyos köre is erősen górcső alá kerül 2005-ben. Különösen a textilipar, a cipőkereskedelem és az építőipar számíthat gyakoribb raportokra. Mindezeken felül, még – általános jelleggel – a nyugtavadászatok is megerősödnek. A nyugtaadási kötelezettségét elmulasztó vállalkozók büntetése pedig több tízezer forinttól egészen az üzletbezárásig terjedhet. 

Szintén az idei elvek része, de önmagában is megér egy misét az áfa-visszaigénylések kérdése. Mivel az áfára ugyanúgy érzékeny az unió, mint minden más államháztartás, ezért közösségi szinten is elvárják, hogy minden állam kellő szigorral ellenőrizze ezt a területet. A 2004 májusa és augusztusa között végzett felmérések során sok áfakerülés került napvilágra, így idén is kellő figyelemben részesülnek majd az uniós belpiaci kereskedelmet folytatók.

2005. január közepére gyakorlatilag a visszafizetések nagy része lezajlott. Néhány vitás eset van még függőben, és ezeknek a tisztázása is folyamatban van. Még most is naponta változnak az adatok arra vonatkozóan, hogy pontosan hány vállalkozás áfaigénye van még függőben. Vannak már viszont olyan megyék, ahol egyetlen elmaradás sincsen – tudtuk meg Lovas Györgytől. Valóban milliárdos nagyságrend? késedelmi kamatokról szólnak a számítások, de azért jó néhány túlzó becslés? adat is megjelent – mondta a szóvivő. A hivatalos APEH-közlés szerint 1-2 milliárd forint között volt a nettó visszafizetés. Lovas szerint azonban még korai volna végleges mérleget vonni az ügyben. 2005-ben viszont várhatóan javulhat majd az áfa-ellenőrzések találati aránya, és nem lesz ennyi "lukra futás".

Apeh-elnökök

Sütő Dezső 1987–1991
Minarik György 1991–1994
Pitti Zoltán 1994–1996
Kékesi László 1997–1998
Simicska Lajos 1998–1999
Vida Ildikó 1999–2002
Király László György 2002–2005
Szikora János 2005–

Forrás: MTI

Olvasson tovább: