Kereső toggle

Meddig nyerő a BÉT?

Szárnyalsz vagy belebux

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) irányadó indexe, a BUX már ebben az évben közel 20 százalékos emelkedést produkált, és jelenleg több mint 17 500 ponton áll. Úgy tűnik tehát, hogy folytatódik a tavalyi, több mint 57 százalékos növekedési hullám. De mennyire maradhat tartós ez a szárnyalás a közeljövőben? Mire számíthatnak ebben a "klímában" a befektetni szándékozók? A Heteknek nyilatkozó közismert értékpapír-piaci elemzők is erre keresték a választ.

Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő vezető elemzője szerint még mindig maradt lendület a BUX-ban, hiszen a vezető részvényekről nem állíthatjuk, hogy túl lennének árazva. A mostani helyzetet semmiképpen sem mondanám lufinak – tette hozzá. Zékány András, az ING Bank elemzője 18 000 és 18 500 pont közé teszi a BUX reális értékét. Ez azonban nem zárja ki – mint mondta – a rövidtávú túlértékeltség lehetőségét sem. Ma már nyilvánvaló, hogy a tavaly megindult amerikai és nyugat-európai befektetői hullám nem ért véget. A második huzat napjainkban, azaz 2005 első heteiben, hónapjaiban érte el a BÉT-et. Az előzőeknek némileg ellentmondó nézetet vall Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Suppan úgy véli, hogy jelenleg egy "rövidtávú tőzsdelufival" van dolgunk, és ha az elmúlt hetekben tapasztalható külföldi tőkebeáramlás folytatódik, hamarosan elérhetünk akár egy 19 000-es BUX-értéket is. 

A jelentős tőkemegmozdulás kiváltó oka, hogy a befektetők globális szinten átcsoportosították a vagyonukat, vagyis egyre több pénzt helyeztek át a fejlett piacokról a fejlődő, kelet-európai piacokra. Ha viszont vége szakad ennek a beáramlásnak – folytatta a logikát Suppan –, akkor egy elég jelentős korrekció következhet be. Annak ellenére, hogy a magyar tőzsdén jelen van az alulértékeltség, túl gyorsan és túl sokat emelkedett a piac az utóbbi hónapokban, tehát ezek után a korrekció is természetes. 

A kiigazítás után várhatóan újra stabilizálódnak az árak, majd szép lassan újra emelkedni kezdenek. Valószín? tehát, hogy az elkövetkezendő hónapokban a BUX túlértékeltté válik, ezt a "túllövést" viszont forgatókönyvszerűen kíséri majd a korrekció is, így 2005 végére a BUX reálisan 18 000-18 500 pont között várható. Londoni elemzők számításai szerint az automatikus korrekciót egy 20-30 százalékos túlértékeltség előzi majd meg. Azt viszont, hogy mikorra éri el ezt a kritikus csúcsot a BUX, és mikor következik be a korrekció, nem lehet tudományos módon előre jelezni – vallotta be őszintén Zékány. "Mindez akár pillanatok alatt is megtörténhet. Én mégis inkább április-május környékére várnám az új BUX-csúcsot" – tette hozzá.

Óvatosan a tőzsdével

A száguldó tőzsdeindex láttán sokakban felmerülhet, érdemes-e még beszállni a tőzsdére? A Heteknek nyilatkozó szakértők óvatosságra intenek. "Alapelv, hogy minimum 2-3 évre kell befektetni ahhoz, hogy az alacsonyabb kockázatú eszközöknél magasabb reálhozamot biztosítsanak a részvények. Ezt hetekre vagy hónapokra előre garantálni viszont nem lehet" – mondta Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. "Aki csak egy hónapra tud lemondani a pénzéről, azoknak semmiképpen sem ajánlom a tőzsdét – tette hozzá. – Egy hónapra csak azok menjenek a tőzsdére, akik »hivatásosak«, azaz spekulánsok, és napi kapcsolatban vannak a piaccal." 

Zékány is mindenekelőtt óvatosságot ajánl a kisbefektetőknek. Az ING elemzője úgy látja, hogy akik most kívánnak részvényekbe fektetni, azoknak ténylegesen 2-3 éves távlatban kell gondolkodniuk. "A következő hónapokat tekintve plusz 20 és mínusz 15 százalék között bármi lehetséges – állapította meg. – Persze a kisbefektetők a plusz 20-ban reménykednek, hiszen ezért szállnak be az üzletbe, mindazonáltal a másik lehetséges kimenetellel is tisztában kellene lenniük."

Suppan ugyancsak távol tartaná a kisbefektetőket a kapkodástól, ugyanis a piac után futni akkor, amikor már megy "a rally fölfelé", nem ajánlott. "Ilyenkor már elég késő felszállni a vonatra! Inkább várjanak a korrekcióra, vagy ha nagyon muszáj, akkor próbáljanak óvatosan »belenyúlni a papírokba« – mondta. – A mostani körülmények között az OTP-be semmiképpen sem szállnék bele, hanem inkább kivárnék. A Molból esetleg óvatosan vennék, bár ez a 15 000 forintos árfolyam kicsit soknak tűnik, úgyhogy lehet, hogy itt is megvárnám a visszaesést. A BorsodChemnél nagyjából elfogadható a jelenlegi ár, de talán itt is indokoltabb lenne egy kisebb, amin már sokkal érdemesebb beszállni" – nyilatkozta Suppan.

Egyenlőre azonban nincs jele annak, hogy kifulladt volna a piac, így Duronelly szerint a következő féléves távlatban mind a részvény-, mind a kötvénybefektetések kedvezőek lehetnek. Zékány viszont alapvetően a befektetési alapokat ajánlja a magánbefektetőknek, mert a pénzpiaci hozamokhoz nagyon közeli nyereségrátákat tudnak biztosítani, és nem kell állandóan figyelni őket. Továbbá bármikor hozzá lehet tenni, és bármikor el lehet belőle venni, egyszóval nagyon likvid konstrukciók.

Olvasson tovább: