Kereső toggle

Tőzsdejelentés 2005. 01. 26 – 02. 01.

Optimizmus az iraki választások után

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A vártnál zavartalanabb körülmények között lezajlott iraki választásokat követően optimizmus uralkodott a világ vezető részvénypiacain. Az iraki stabilizációtól hosszabb távon az olajár csökkenését reméli a piac. Emellett a héten olyan elemzések láttak napvilágot, amelyek szerint Kínában folytatódik a gazdasági növekedés, ami tartósan magas nyersanyagárak mellett valósulhat meg. Utóbbi hírnek örülhettek a bánya- és nyersanyagiparban érdekelt cégek tulajdonosai. 

Jól szerepeltek a héten a légitársaságok is, részben a csökkenésnek indult olajárnak, részben pedig a Ryan-air várakozásokat jelentősen meghaladó eredményének köszönhetően. Eközben újra összeült az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, amely várhatóan újabb 25 bázisponttal megemeli irányadó kamatlábát, de a döntés csak lapzártánk után kerül napvilágra.

Újabb csúcsdöntés után kissé korrigált, de így is több mint 1,5 százalékkal emelkedett a BUX az elmúlt héten. Az e heti emelkedésben a Matáv és a Richter vitte a prímet több mint kétszázalékos drágulással. A Mol szárnyalását némileg visszavetette a cég bejelentése, miszerint a hatékonyságjavító intézkedések kapcsán tervezett elbocsátások, valamint a Jukosszal szembeni követelések bizonytalanná válása kapcsán 25 milliárd forintos céltartalékot kellett képeznie. A kisebb papírok között folytatódott a Fotex szárnyalása, újabb 15 százalékot zsebelhettek be a tulajdonosok. Jelentősen drágult a Danubius, a múlt héten profitfigyelmeztetést kiadó Pannonplast, és a magas osztalékfizetéssel kecsegtető ELMŰ (+4,68%) is.

Olvasson tovább: