Kereső toggle

Helyzetben vagyunk

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az uniós tagság Magyarország számára presztízsnövekedéssel jár a külföldi befektetők számára. Stabilabbnak, kiszámíthatóbbnak, megbízhatóbbnak számít, ami – a versenyképességet javító intézkedések fényében különösen – további jelentős külföldi befektetésekkel járhat együtt. Yehiel Assia, az Izraeli Export és Nemzetközi Együttműködési Intézet vezérigazgatója úgy látja, Magyarország uniós tagságának köszönhetően a jövőben kulcspozícióba kerülhet. Az intézet stratégiai fontosságú szerepet szán Magyarországnak. 

Az Izraeli Nagykövetség szervezésében a napokban tartott high-tech konferencia résztvevői a kölcsönös kereskedelmi kapcsolatok további erősítését szorgalmazták. 

A Budapestre látogatott tizenkét, Izraelben a legbefolyásosabb informatikai vállalatnak számító cég képviselői további sikeres együttműködést kezdeményeztek a magyar vállalatokkal. Yehiel Assia kérésünkre kifejtette, a szorosabb együttműködés több formában is elképzelhető. Járható út lehet a jól képzett magyar informatikusok alkalmazása izraeli leányvállalatokban, vagy vegyesvállalat alapítása, de elképzelhető újabb izraeli vállalatalapítás is. 

Eddig húsz izraeli cég van jelen a hazai piacon, a további együttműködés pedig újabb perspektívákat nyithat meg – hangsúlyozta a vezérigazgató. Mint Assia kifejtette, az üzleti kapcsolat erősítése mindkét fél számára előnyökkel járhat. Izrael stratégiai szerepet szán Magyarországnak, a magyar mérnöki szaktudás és az izraeli high-tech magas színvonalának ötvözése pedig hozzájárulhat a hazai cégek versenyképesebbé válásához. Magyarországnak Izrael felé nyitása pedig hozzájárulhat amerikai piacok eléréséhez. 

A magyar–izraeli külkereskedelem lendületet vett az elmúlt években. Míg 2003-ban 180 millió dollárt tett ki a forgalom, addig tavaly elérte a 300 millió dollárt. A Magyarországra irányuló izraeli export 22 százaléka a távközlési szektorból érkezik. Olyan informatikai cégek dolgoznak Magyarországon, mint az Alvarion, az ECI vagy a RAD, melyek piacvezetők Izraelben. Mint Reuven Sommer, a RAD regionális igazgatója a Heteknek kifejtette, a magyar piac kulcsfontosságúnak számít. A 15 vállalatcsoportból álló RAD nevéhez számtalan fejlesztés, szabadalom fűződik. Az 1989 óta hazánkban is működő cég szinte minden nagyobb hazai vállalattal üzleti kapcsolatban áll, ők szolgáltatták például a Matáv ADSL hálózat működéséhez szükséges technológiát.

Olvasson tovább: