Kereső toggle

Tőzsdejelentés 2005. 01. 12–18.

Tovább dőlnek az árfolyamcsúcsok

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Alig mozdultak el múlt heti záróértékükről a vezető részvényindexek, az egyes szektorok megítélése azonban jelentősebben változott. Nem szerepeltek jól a félvezető szegmens részvényei a gyengének ítélt iparági környezet miatt, és hasonló okokból romlott az acélgyártók megítélése is. A gyógyszergyártók jövedelmezőségének javulására számít viszont 2006-tól az egyik vezető brókerház, a Lehman Brothers, így a gyógyszeriparban érdekelt cégek részvényárfolyamai emelkedtek. Németországban négy éve nem látott mértékű, 1,7 százalékos GDP-növekedés adhatott volna okot az optimizmusra, a DAX azonban így sem tudott emelkedni. 

A 15000 pontos álomhatár áttörése sem okozott viszont gondot a Budapesti Értéktőzsde részvényindexének, amely több mint 2 százalékos erősödés után 15206 ponton zárta a hetet. Nem gyakorolt negatív hatást a piacra még a Fitch hitelminősítő cégnek a hosszú lejáratú forintadósság minősítésének rontásáról szóló bejelentése sem. A térség részvénypiacait is messze túlszárnyalva emelkedtek a hazai tőzsdei árfolyamok az idei év első heteiben. Az indexet továbbra is a Mol és az OTP viszi a hátán, ez utóbbira 6100 forinton is akadt vevő a héten, ami szintén történelmi árfolyamrekord. 

Megindult viszont a "második vonal" is, a kisebb papírok közül remekeltek a vegyipari szektor képviselői. A Borsodchem vezérigazgatója az ágazat kedvező kilátásairól számolt be, a részvény közel 10 százalékkal drágult. Ennél is nagyobb mértékben, közel 13 százalékkal emelkedett a Pannonplast és a Synergon jegyzése, és mélypontjáról
visszafordulva 6 százalékkal drágult a NABI is.

Olvasson tovább: