Kereső toggle

Piros lap a magyar gazdaságpolitikának

Az uniós rovó

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A héten összeült Brüsszelben az Európai Unió pénzügyminisztereinek tanácsa, az ECOFIN. A téma: mit tett hazánk az elmúlt fél évben annak érdekében, hogy a konvergenciaprogramban foglaltakat teljesítse? Értsd: sikerült-e leszorítani az államháztartási hiányt, az inflációt és az államadósságot?

A válasz: a megtett lépések nem elégségesek. Diáknyelven: kapát kaptunk. Persze Brüsszelben ennél finomabban fogalmaznak, de a lényeg ugyanaz: az ECOFIN a Magyarországgal szembeni deficiteljárás fenntartása mellett döntött. Gyakorlati szankció ugyanakkor nincs – és hozzátesszük, hogy nem is lehet, mivel még nem vagyunk az eurózóna tagjai. 

"Ha hibát követtünk el, az csak a túl ambiciózus hiánycél volt" – magyarázta a közlemény kiadása után Draskovics Tibor pénzügyminiszter (a bizonyítványát). Azt egyébként az ECOFIN is elismerte, hogy a magyar vezetés a vizsgált időszakban valóban jelentős lépéseket tett a deficitcsökkentés érdekében, ugyanis – Draskovicsot idézve – "Európában példátlan módon" két év alatt mintegy 3,9 százalékkal csökkentettük a költségvetési hiányt. 

A döntés értelmében most az Európai Bizottság új ajánlást készít a magyar konvergenciaprogram betartására, amelyet a hazai várakozások szerint lehet majd tartani. Bár komoly gazdaságpolitikai figyelmeztetésről van szó, a helyzet azonban inkább kellemetlen, mint súlyos. Főleg ha görög sorstársainkra nézünk, akik szintén piros lapot kaptak most a Pénzügyminiszterek Tanácsától. A mediterrán ország ugyanis nem kis mértékben, 2,3 százalékkal lépte át a megengedett 3 százalékos államháztartási deficitkorlátot. Emiatt Görögországot a későbbiekben akár pénzbüntetés is sújthatja az ajánlott programok elégtelen kivitelezése miatt. A büntetés pedig nem kis tétel: összegének felső határa a GDP 0,5 százaléka. (ez a mi esetünkben több mint 110 milliárd forintot jelentene a 2005-ös év tervezett GDP-jét figyelembe véve!) 

EU-konform az eva

Immár háromnegyed éve lebeg Damoklész kardja az evás vállalkozók felett. Az EU ugyanis megkérdőjelezte és vizsgálat alá vonta az egyszerűsített adót, mondván, kérdéses az eukonform volta. Kovács László, az adópolitikáért felelős EU-biztos szerint azonban: "összhangban az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) az uniós szabályozásokkal" – nyilatkozta a napokban. Az uniós áfabizottság ugyancsak február második felében foglalkozik majd konkrétan a magyar evával, Kovács szerint, az Európai Bizottságot már "nem kell nagyon meggyőzni" a konstrukció pozitív tulajdonságairól. Brüsszel megítélése szerint ugyanis az eva nem okoz adóbevétel-kiesést, viszont hatékonyan csökkenti az adókikerülésre való hajlandóságot, egyszerűsíti az adózást és kedvez a kisvállalkozásoknak.

Olvasson tovább: