hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kóklertörvény
A hazai építőipar igazi arca

2004. 11. 08.
"Ebben a történetben mindig az jár a legrosszabbul, aki a legbecsületesebb. Ez a magyar valóság" – nyilatkozta lapunknak K. T., egy neve elhallgatását kérő építési vállalkozó. Magyarországon mára rendszeressé vált, hogy a nagyobb építőipari megrendelők egyszerűen nem fizetik ki az alvállalkozóikat. A nagy beruházások ugyan elkészülnek, de az építőmunkások pórul járnak. A helyzet odáig fajult, hogy az ipari kamarák törvényjavaslatot tártak a kormány elé. A szakmai körökben csak "kóklertörvénynek" nevezett jogszabály egyfajta biztosítást jelentene az alvállalkozóknak arra, hogy mindenképpen megkapják a jogos munkabérüket. Szakemberek szerint azonban a jelenlegi kormányzati ciklusban már biztosan nem kerül a honatyák elé a tervezet.



Építkezés a fővárosban. Botrányos beruházások. Fotó: Somorjai L.

A kivitelezők védtelenek. Az építőiparban a kötelező kamarai tagság évek óta megszűnt, így senkit sem lehet a kizárással eredményesen szankcionálni. A bírósági jogorvoslatok végrehajtási ideje pedig maratoni: az első tárgyalást általában hat hónapra tűzik ki, és ettől kezdve minden egyes megrendelői ellenérv kivizsgálása, megtárgyalása plusz hat hónapot jelent. Jó esetben is négy-öt év, mire fény derül az igazságra, az összeg viszont ekkor már többnyire behajthatatlan. A probléma összetett, akárcsak a háttérben meghúzódó érdekellentétek. Ezt bizonyítja, hogy a Hetek által megkeresett érintettek többsége nem is vállalta teljes nevével az interjút.

Akik elviszik a balhét…

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!