hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Amerikai Kulcsár- és Cini-ügyek

2004. 10. 25.
Máshol is akadnak a Kulcsár Attiláéhoz és Zalatnay Ciniéhez hasonlatos ügyek. Az Enron-botrány óta szemmel láthatóan szemfülesebbé váló amerikai hatóságok egyre több fehérgalléros bűnözőt dugnak rács mögé. A legfrissebb amerikai botrányhős a számos tévéműsorban pénzügyi, befektetési tanácsokat osztogató Todd M. Eberhard, aki több milliárd forintra rúgó sikkasztásaiért és csalásaiért akár tíz évet is kaphat. Az életmódműsorok amerikai királynője, Martha Stewart pedig közel fél évig lesz a büntetés-végrehajtás vendége.



Martha Stewart a Sesam Street jótékonysági rendezvényén. Poénra vette a könyvelést Fotó: Reuters

Todd M. Eberhard tíz éven keresztül Kulcsár Attilához hasonló módszerekkel tévesztette meg ügyfeleit: saját brókercége folyamatosan ügyfelei engedélye nélkül nyúlt hozzá azok pénzéhez, miközben a vagyonok egyre fogyatkoztak a keze alatt. Mindezt hamis egyenleg kimutatásokkal rejtette el kuncsaftjai előtt, így azok évekig semmit sem sejtettek a valóságról. Legrosszabbul az a grafikusművész járt, aki 12 millió dolláros vagyonát bízta a brókerre. Az összeg egy év múlva már csak kilencmillióra rúgott, a következő évben újabb hétmillió lett a különböző mesterkedések áldozata. Mire a bróker vagyonát zárolták, a grafikusnak 1,6 millió dollárja maradt csupán. Kulcsár és Eberhard iránt táplált bizalmat mindkét esetben a kommunikációs képességük jó kihasználása, előtérbe helyezése erősítette. Eberhard például rendszeresen szerepelt különböző tévécsatornákon – többek között a CNN-en is – mint befektetési tanácsadó. A tündöklés az ő esetében is csak ideig-óráig tartott, jelenleg az ítéletére vár. Büntetőperében az esküdtszék többféle csalás és hamisítás miatt is bűnösnek találta, a "sztárbróker" akár tíz évi börtönbüntetést is kaphat. 

Az amerikai női börtönökben is mozgás van hasonló, fehérgalléros "látogató" tekintetében: Martha Stewart "életmódguru" mérleghamisítás miatt öt hónapos büntetését tölti egy nyugat-virginiai fegyintézetben. A multimilliomos médiasztár egy kormányzati vizsgálat során hazudott cége tőzsdei ügyleteiről, s szerencséjére a lehető legenyhébb büntetéssel úszta meg. Rajongói szerint ez is sok, s a valódi felelősök továbbra is szabadlábon vannak.

Nem úszta meg ilyen egyszerűen az igen jó nev? Credit Suisse First Boston korábban sikeres, volt befektetési bankára. Frank Quattronét másfél év börtönre és 90 ezer dollár pénzbüntetés megfizetésére kötelezte a bíróság azért, mert akadályozta és befolyásolta az USA tőzsdei felügyeletét. Nem reménykedhet sok jóban a Tyco konszern két vezetője sem, akik az alkalmazottak és a cég kisrészvényeseinek pénzével "játszadoztak". A vezérigazgató és a pénzügyi igazgató pere még folyamatban van.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!