hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bajnokok bére

2004. 08. 16.
Az élsportolókat természetesen nemcsak a dicsőség várja a dobogón, hanem anyagi elismerés is. Az egyes államok különböző arányban jutalmazzák olimpikonjaikat – e tekintetben a magyar sportolók nem állnak rossz helyen. Sőt az a szokatlan helyzet is előáll, hogy a kelet-európai és a távol-keleti érmesek "fizetései" magasabbak a nyugatiaknál. Magyar sportoló egy aranyéremért nettó 10 millió forintot kap egyéni sportágban, csapatban ez az összeg csak 5 milliót jelent fejenként. Az egyéni ezüstérem 8 milliót, a bronz pedig 6 milliót ér az eredményes sportolók számára. Ezzel szemben az USA "csak" 6,2 millió forint körüli összeggel díjazza aranyérmes sportolóit, ami a magyarokhoz képest meglepően alacsony összeg. Az osztrák állam még fukarabb, csupán 11 ezer eurót, azaz 2,75 millió forintot ad bajnokainak, persze náluk nem is várható túl sok érem. A németek sem túl bőkezűek, ott a sportolók 15 ezer eurót, mintegy 3,75 millió forintnak megfelelő összeget kapnak. A felsorolt országok kivétel nélkül sokkal magasabb GDP-vel rendelkeznek, mint hazánk, a kifizetett díjak viszont csak töredékei az itthoniaknak. Az amerikai, német és az osztrák élsportolók sokkal inkább rá vannak utalva a szponzordíjakra, mint a magyarok. Persze ezekben a nemzetekben egy olimpiai bajnok sokkal könnyebben talál támogatót, mint Kelet-Európában. A görögök nagyvonalúak bajnokaikkal, ők ugyanis 47 millió forinttal jutalmazzák a győztest, ez még az ókori olimpiák hozadéka lehet. Az ókori görög bajnokok az olajág mellé adómentességet és számos kiváltságot is kaptak. Adómentességről ma már szó sincs, de Oroszország és a volt szovjet tagköztársaságok is 40 és 50 millió forint közötti jutalmakkal halmozzák el a győzteseket. A több számban indulók halmozhatják a pénznyereményeket, hiszen még a hatodik helyért is jár pénzjutalom. Nagy pénzek mozognak az olimpián, mivel a szponzori támogatások sokszorosát is jelenthetik az állami díjazásnak.  Magyar részről minden idők egyik legnagyobb delegációja utazik Athénba: 22 sportágban, 215 magyar versenyző indulhat az érmekért. Hazai és nemzetközi szakemberek 20 érem és közte 8 arany megszerzését tartják reálisnak a magyar csapat számára. Az esélyes magyar sportolók természetesen kevésnek tartják az említett pénzjutalmakat, mivel szponzori támogatásokra ők kevésbé számíthatnak, mint nyugati versenytársaik. A Nemzeti Sportnak nyilatkozó éremesélyes Deák Bárdos Mihály birkózónk akár 50 milliót is reálisnak tartana az aranyért. A többiek 20 és 30 milliós díjazást szeretnének – persze az olimpia nem kívánságműsor. (P. L.)

Magyar sportolók jutalomtáblája millió forint

Versenyszám  Arany Ezüst Bronz  4. helyezés 5. helyezés
Egyéni  10 8 6 5 4
Páros/fő 8,5 6,8 5,1 4,25 3,4
Csapat/fő 5 4 3 2,5 2

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!