Kereső toggle

Tőzsdejelentés 2004. 06. 23–29.

Újra a csúcs felé tör a BUX

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Emelkedő tendencia mutatkozott a tőzsdéken az elmúlt kereskedési héten, elsősorban az iraki hatalomátadás zökkenőmentes lebonyolódásának örülhettek a befektetők. Az olajár kéthónapos mélypontra süllyedt, miután az iraki olajexport újraindult, és a norvég sztrájk is befejeződött. Ennek a légitársaságok befektetői látták legnagyobb hasznát a héten, kevésbé jól jártak az autógyártókba fektetők; a kamatemelési kilátások miatt forgalomcsökkenéstől tartanak a szektorban. 

A német Ifo bizalmi index kilenc hónapos mélypontra süllyedt, az amerikai fogyasztói bizalom azonban a vártnál jobban alakult. A Fed lapzártánk után hozza meg kamatdöntését. A BÉT az elmúlt hetek lanyha forgalma után határozott élénkülést mutatott, a BUX 3,5 százalékos erősödés után 11 589 ponton zárta a hetet.

A hét nyertesei a gyógyszergyártók lettek, miután napvilágot láttak az OEP-pel kötött megállapodás részletei, és ezek alapján a vártnál kedvezőbb kép rajzolódott ki. A Richter 7,5, az Egis hat százalékkal drágult. A Mol közel két százalékkal, történelmi csúcsa közelébe erősödött. Jól szerepelt az OTP is, amely újabb akvizíciós célpontot talált, ezúttal a szerb Jubanka "személyében". A bank a legnagyobb a privatizáció előtt álló szerb hitelintézetek közül. A piac pozitívan reagált az újabb terjeszkedés hírére, a papír 4,5 százalékkal drágult. Ennél is jobban szerepelt a szektortárs FHB, amely már devizahiteleket is kínál ingatlanvásárlások finanszírozására. A PSZÁF jóváhagyta az Arago felvásárlási ajánlatát a Forrás-részvényekre, az ajánlat augusztus 2-áig él, az ajánlati ár 1200 forint részvényenként.

Olvasson tovább: