hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A számítógépek már a spájzban vannak
Digitális otthon

2004. 07. 19.
Beírom a PIN-kódot a PDA-ba, és átküldöm bluetooth-szal a laptopodra, így könnyedén tudsz interneten keresztül bankolni. Öt-tíz éve még egy ilyen mondatért hárshegyi beutaló járt. Az elmúlt évtizedben az információtechnológia teljesen felgyorsította és átformálta az üzleti életet. A munkahelyek után most az otthonok meghódítását tűzték ki célul a világ nagy számítógépgyártói. Az Intel, piacvezető chipgyártó szerint az igazi robbanás még csak most kezdődik. Olyan új chipek kerülnek rövidesen a piacra, amelyek a személyi számítógépet alkalmassá teszik arra, hogy helyettesítse a hifi, a DVD- és videokészülékeket. Bill Gates szerint a DVD ideje lejárt. 



Palmtoppal egybeépített mobil Bill Gates kezében Fotó: Reuters

A The Economist cím? gazdasági lap beszámolója szerint az Intel által kifejlesztett Grantsdale és Alderwood fantázianev? processzorok a legagresszívabb változást hozzák az üzleti és a magánéletben a következő évtizedben. Az otthonokat egy multiplex szórakoztató központtá kívánják alakítani a PC-gyártó multik. Bill Gates az Intel bejelentése kapcsán kifejtette, hogy a DVD évei meg vannak számlálva, a közeljövőben a számítógépek helyettesítik majd őket. Nevetségesnek tartja ugyanis, hogy lemezeket kellene magunkkal hordozni, hogy filmet nézzünk, vagy zenét hallgassunk – nyilatkozta a világ leggazdagabbnak tartott embere a német Bild magazinnak.

Futurista víziók, amelyben a hűtőszekrény interneten utánrendeli a kifogyott élelmiszereket, és a lakásajtó a tulajdonos megjelenésére automatikusan nyílik, illetve a WC-ülőke felmelegíti magát, amikor szükséges, olyan valóra váltható álmok, amelyek legtöbbjére még az USA-ban nincs valóságos igény. Az embereket sokkal inkább a szórakoztatás, az internet és a digitalizált látvány által kívánják rábírni régi televíziójuk, videomagnójuk, hifitornyaik és fényképezőgépeik lecserélésére, hogy a helyükön hipermodern számítógépet üzemeltessenek. Nagy üzlet ez a hardvergyártóknak, de a szoftveróriás Microsoft könnyedén még nagyobb hasznot húzhat az újabb digitális forradalomból. Bill Gates egyébként nagy jövőt jósol a mobiltelefonoknak is. Szerinte nemsokára ilyen telefonokkal lehet a termékek vonalkódja alapján bővebb információt szerezni azokról. 

A komputerekkel párhuzamosan fejlődő mobiltelefon valóban megváltoztatta az üzleti életet. A kamerával felszerelt és kézi számítógéppel (palmtop) egybeépített smartphone a jelenleg legtöbbet tudó mobilkészülék. A kínálat szinte naponta változik, van olyan egység, ahol a CD- és DVD-lejátszó, a telefon, a kamera és a fényképezőgép egybe van építve a mini PC-vel. A mobilokba elhelyezett kamerák már kisebb botrányokat okoztak. A kamerás mobilokat egyre több helyen tiltják, ugyanis sértik a személyes szabadságot. Bárki bárhol fotózhat úgy, hogy a "célszemély" észre sem veszi. Ipari kémkedésre is kiválóak a nagyobb, egy megapixel feletti felbontású fényképezők, ezért a Samsung és több távol-keleti gyár nem enged kamerás mobilt bevinni a területére. A gond csak az, hogy Japánban már alig van olyan mobil, amelyben ne lenne beépített kamera.

Az első ütésváltások megkezdődtek a számítógépgyártók és a háztartási elektronika multinacionális óriásai között a digitális otthon megalkotásáért. Az Intel, a Hewlett-Packard, a Dell és az Apple a PC győzelméért harcolnak. A japán Sony, a Panasonic, az NEC és a Toshiba inkább saját szórakoztató elektronikai játékaikat (például Nintendo), lejátszóikat akarják egyre újabb kiadásokban értékesíteni. Most még nem lehet tudni, hogy a Microsoft által preferált PC-ipar, vagy a japánok által képviselt szórakoztató elektronikai ipar építi ki a digitális háztartást, abban viszont mindenki egyetért, hogy a digitalizált otthon megvalósítása már csak idő kérdése. A magánéletnek ezután befellegzett, éjjel-nappal tarthat majd a showműsor az otthonokban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!