hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A magyarok több mint fele otthon marad

2004. 07. 05.
A felnőttek közel 40 százaléka készül nyaralásra. A legtöbben valamelyik tengerpart felé veszik az irányt, de ha erre nincs keret, akkor egy hosszú hétvégére "leruccannak" vidékre. A GfK Piackutató Intézet húsz országban végzett felmérést az emberek utazási szokásairól. E szerint a tengerparti strandokra általában inkább a városi lakosok vágynak. A szabadságukat otthon töltők főleg falun, mezőgazdasági területeken élnek. A 18–30 éves korosztály sokkal nagyobb arányban kedveli a tengerparti nyaralást, mint az 50 éven felüliek. A magyar felnőttek 42 százaléka tervez nyaralást a következő tizenkét hónapban. Közülük legtöbben belföldön szándékoznak pihenni, ami nagyrészt az üdülési csekkeknek és a hazai turizmus minőségi fellendülésének köszönhető. A külföldre utazók leginkább Horvátország, Görögország, Spanyolország, majd Ausztria és Olaszország tájait keresik fel.



Hívogató tengerpart. A magyarok kihagyják 

Magyarországon a tóparti üdülés is nagy népszerűségnek örvend, a Balaton mellett a Tisza-tó is nagyon kurrens, különösen a fiatalok körében. Vakációzás alatt a legtöbb magyar kedvenc időtöltése vagy a múzeumok, történelmi emlékművek, katedrálisok megtekintése, vagy pedig a sétálás. Népszer? még a napozás, a sportolás és az olvasás, ebben a sorrendben. A magyaroknál szinte csak a finnek kedvelik jobban a tóparti nyaralást. Napozásban a spanyol nők verhetetlenek, az olvasás az olaszok körében a legnépszerűbb, az oroszok pedig szívesen töltik szabadidejüket otthoni környezetben.

Az EU-ban kevesen érdeklődnek az újonnan csatlakozott tagországok iránt. Ha nyaralásról van szó, az idősebb korosztály számára Ciprus és Málta a favorit, míg a francia fiatalok között Csehország és Lengyelország a legnépszerűbb célállomás. Hazánkra legnagyobb arányban az osztrákok kíváncsiak. Ausztria minden harmadik polgára szeretne rövidebb-hosszabb ideig Magyarországon körülnézni, ha tehetné. Nagy az érdeklődés irántunk Szlovéniában is, ahonnan minden hatodik felnőtt jönne szívesen Magyarországra.

Az Európai Unió májusi bővítése a magyarok utazási kedvét sem befolyásolta komolyabban. A magyar válaszadók mindössze 11 százaléka szándékozik a velünk együtt csatlakozott tagországok valamelyikét felkeresni. Ezek közé tartoznak olyan hagyományos úti célok, mint Szlovákia, Csehország vagy Lengyelország üdülőhelyei. Legtöbb honfitársunk az újonnan csatlakozó országok közül Ciprust keresné fel, majd Málta következik, és csak utánuk Szlovákia, Lengyelország és Csehország.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!