hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kamatemelésre várakozva
Tőzsdejelentés 2004. 06. 15–22.

2004. 06. 28.
A kivárás jellemezte a héten a vezető részvénypiacokat az amerikai jegybank jövő heti kamatdöntése előtt. Az amerikai kamatemelési várakozások tovább erősödtek, miután az ipari termelés hat éve nem látott mértékben bővült májusban, és a kapacitáskihasználtság is magasabb volt a vártnál. 

Ugyanígy hatott a termelői árak egy éve nem látott mérték? májusi emelkedése is. Közben az angol után a svájci jegybank is kamatot emelt, amely miatt – a forintgyengülést is belekalkulálva – jelentősen nőhetnek a deviza hitelek törlesztőrészletei. 

A Magyar Nemzeti Bank hétfői ülésén a várakozásoknak megfelelően nem változtatott irányadó kamatlábán, 11,5 százalékon hagyta azt. A héten a BUX továbbra is gyér forgalom mellett egy százalékkal emelkedett.

Erősödtek a gyógyszergyártók, miután megszületett a megállapodás a gyártók és a kormány között az ár-kérdés tekintetében. Ennek alapján a termelői árak július 1-jétől visszaállnak az április 1. előtti szintre, a fogyasztói árak azonban változatlanok maradnak. A gyógyszerkassza hiányát – a tavalyihoz hasonlóan – a gyártók forgalomarányosan fedezik, a kormány viszont garanciát vállalt arra, hogy 2006 év végéig biztosan nem alkalmazza újra az árbefagyasztás intézményét. 

Más érdemleges hír nem is volt a magyar részvénypiacon, a blue chipek szerepet cseréltek az előző héthez képest, így most az OTP és a Mol húzta felfelé az indexet, a Matáv némiképp visszaesett, a Richter nagy kilengések után némi csökkenéssel zárta a hetet. A második vonalban jelentősen, közel 10 százalékkal gyengült a NABI, újra történelmi mélypontját közelítve meg ezzel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!