Kereső toggle

Tőzsdejelentés 2004. 06. 09–15.

Hidegen hagyta a BÉT-et a választás

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Gyengülést mutattak a vezető részvényindexek az elmúlt kereskedési héten. Az angol jegybank soros ülésén 25 bázisponttal 4,5 százalékra emelte irányadó kamatlábát, a tőkepiacok pedig világszerte a kamatemelési ciklus elkezdődését, valamint az infláció növekedését várják. Így a pesszimizmuson nem segített az olajár közel 10 százalékos csökkenése sem, a jó hír ellenére az orosz tőzsde több mint 7 százalékot esett. Ebben szerepe lehet még a Jukosz-botrány révén elhíresült Hodorovszkijnak, akinek a hét második felében elkezdődik a bírósági meghallgatása. 

A BUX is folytatta alacsony forgalom melletti lemorzsolódását, 11 072 ponton zárta a hetet. Mindkét gyógyszergyártó erősödött a héten, miután a hírek szerint megegyezés született a gyártók és a kormány között a gyógyszerárfronton. Ennek alapján a termelői árak július 1-jétől visszaállnának a befagyasztás előtti szintre, a fogyasztói árak azonban nem emelkednének, a különbözetet a megemelt gyógyszerkassza finanszírozza annak kimerüléséig. Ezt követően a tavalyihoz hasonlóan a gyógyszergyártók forgalomarányos befizetést teljesítenek 2004 végéig. Ez mindenképpen jó hír, mivel – legalább az év végéig – kiszámíthatóvá teszi a szabályozási környezetet. 

Az index esését az OTP 4,5 százalékos zuhanásának köszönhette, a Mol és a Matáv ára változatlan maradt. A BorsodChem részvényeit hétfői értéknappal felaprózták 1:5 arányban, így azok névértéke 202 forint lett, árfolyama 2500 forint a keddi zárásban. A Forrás Rt. részvényei 32 százalékkal erősödtek, miután az Arago Rt. 1200 forinton vételi ajánlatot tett a részvényekre.

Olvasson tovább: