Kereső toggle

Tőzsdejelentés 2004. 05. 18–25.

Rekordprofit a két magyar óriástól

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Emelkedést mutattak a vezető tőzsdeindexek, miután Szaúd-Arábia napi 2 millió hordós kitermelésnövelést jelentett be a héten, ezzel enyhítve a történelmi csúcson tartózkodó olajár keltette aggodalmakat. Szektor-szinten a félvezető gyártók továbbra is jól teljesítenek, rájárt a rúd viszont a telekom cégekre: a Vodafone esését a várttól elmaradó eredmény, a Deutsche Telekomét a befektetők által kevésbé díjazott tengerentúli akvizíció terve okozta. 

A BUX jelentős forgalom mellett szintén erősödött, újra átlépve a 11 000-es lélektani határt; 2,64 százalékkal zárt magasabban előző keddi záróértékénél.

Ezúttal az utóbbi hetek vesztesei, a gyógyszergyárak szárnyaltak leginkább, miután az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette a gyógyszerárak befagyasztást. Az érintett papírokra a spekuláció már a döntés előtt megindult, összességében az Egis 7, a Richter közel 11,5 százalékkal drágult egy hét alatt. A második vonalban több mint 4 százalékkal erősödött a Fotex és az FHB, újabb történelmi mélypontra süllyedt viszont a NABI, 875 forinton zárva a kereskedést. Folytatta menetelését az OTP is, bár ezúttal "csak" 2,5 százalékra futotta erejéből. A papír év végi célárfolyamát 130 forinttal 4830 forintra emelte a K&H Equities részvényelemzője. A Matávról a héten került le a 70 forintos osztalékszelvény, esése ennek tudható be, az indexben azonban ez nem éreztette hatását, mivel a BUX számításánál az osztalékokkal korrigálnak. A hét bukását a Humet-tulajdonosok szenvedték el: a papírok közel 50 százalékot estek, miután a cég a sikertelen tőkeemelés után csődvédelembe menekült.

Olvasson tovább: