hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A tét Európa jövője
Lehúz vagy felzárkózik Kelet-Európa?

2004. 05. 16.
Az Európai Unió a keleti bővítés után lezárt egy korszakot, és egy új korszak kezdődött Európa életében. A kérdés csak az, milyen lesz ez az új Európa. Egyes elemzők szerint a Kelet lenyeli a Nyugatot, és Európa soha többé nem lesz olyan vonzó kontinens, mint a háború utáni Nyugat-Európa volt. A Newsweek nemzetközi hírmagazin "Európa vége" címmel jelentetett meg cikket közvetlenül a bővítés után, amelyben meglehetősen pesszimista jövőképet festett le. A lap elemzői szerint Európában magas a munkanélküliség, túlburjánzott a bürokrácia, és a keleti régió elmaradott gazdasága miatt a kibővült Európa a gazdasági és politikai összeomlás előtt áll. Ám mielőtt bárki is eltemetné az öreg kontinenst, érdemes figyelembe venni egy másik trendet is, mégpedig azt, hogy az amerikai cégek minden eddiginél aktívabban fektetnek be az Európai Unióban Keleten és Nyugaton egyaránt. A multik inkább a lehetőségeket látják az EU-ban, és többen kijelentették, hogy Amerika számára Európa most már Kínánál is sokkal fontosabb partner. Az pedig a jövőben dől el, hogy az elméleti közgazdászok, a "pesszimista európaiak" vagy az amerikai multik prognózisa-e a helyes.



Európai zászlókavalkád Fotó: Reuters

Az europesszimizmus főleg a fejlett európai országok, Németország, Franciaország és Nagy-Britannia polgárai és egyes amerikai elemzők részéről jelentkezik. "Ha Európa jövőjét akarjuk megismerni, keletre kell figyelnünk" – állítja Jean-Marie Colombani, a Le Monde párizsi lapkiadó igazgatója. Colombani szerint a bővítés az EU centrumát Nyugatról Keletre billentette, így Kelet-Európa súlyos gondjaiból most már az egész EU részesedik.

A németek a legszkeptikusabbak, talán azért, mivel ők a német újraegyesítés óta tudják, hogy mit is jelent a "keleti blokk" a valóságban. A keleti bővítés és a német újraegyesítés között azonban jelentős különbség van. Németország nyugati polgárai a mai napig nyögik, hogy a volt NDK polgárait ugyanabban a szociális és jóléti rendszerben részesítették, mint amelyben ők is éltek.



Ünnepi pillanat Budapesten Fotó: Somorjai L.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!