hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Munkák és viszonyok
Európai Unió – jogok és korlátok

2004. 05. 02.
2004. május 1-jével az Európai Unióba való belépésünkkel sokakban felmerülhet a kérdés: mit jelent majd uniós állampolgárként élni ezután; többletjogokat biztosít-e számunkra ez, esetleg valamilyen többletkötelezettséggel jár-e? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre próbál választ adni most induló sorozatunk, amelyben az Európai Tájékoztatási Központ segítségével készítettünk egy összeállítást. Ezúttal a leggyakrabban felmerülő kérdések alapján megnézzük, mit is jelent majd "európai munkavállalónak" lenni itthon, történetesen milyen változásokat hoz ezen a területen az uniós tagság. 



Őrségváltó királyi őrezred Londonban. Megnyílnak a kapuk Fotó: Reuters

Megnő a fizetésem, ha csatlakozunk az EU-hoz?

Az unióhoz való csatlakozással nem emelkednek meg automatikusan a fizetések, ez inkább az ország gazdasági fejlettségén múlik. Ha a magyar gazdaság fejlődik, valószínűleg a fizetések is megemelkednek. Az egyes tagországokban nagyon eltérő a bérszínvonal – például Portugáliában jelenleg is sokkal alacsonyabb az átlagfizetés, mint Németországban vagy Luxemburgban. A bérszínvonal sokkal inkább függ az ország gazdasági fejlettségétől, mint az EU-tagságtól. Jelenleg Magyarország gazdasági fejlettségi mutatói az EU-átlagok felénél járnak. Sok tagállamban ezek a mutatók
messze az EU-átlag felett vannak. Egy átlagos luxemburgi állampolgár például több mint ötször olyan jómódú, mint egy átlagos magyar. Figyelemre méltó, hogy az unióhoz való csatlakozása után Portugália, Görögország és Írország gazdasága jelentősen kibővült, majd ennek nyomán jelentősen megnőttek a fizetések és velük az életszínvonal.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!