Kereső toggle

Igénylés csökken, szocpol emelkedik

Hitelmontázs

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A törvényalkotók szándéka szerint az újév első hónapjaiban radikálisan visszaesett az új lakáshitel-igénylések és -befogadások száma. Márciustól tovább nőttek az államilag támogatott, kedvezményes lakáshitelek kamatai. A legtöbb banknál átlagosan 1-1,5 százalékos drágulással kell számolni, amelynek fő indokaként a forrásköltségek emelkedését emlegetik. Jelentősen csökkentek viszont a közjegyzői díjak, továbbá – a kormány szándéka szerint – április elsejétől megemelkedne a családok lakásépítési támogatása is. A Hetek érdeklődésére a nagy lakossági bankok információs szolgálatai nyújtottak segítséget. Félkész lakópark. Nagy ív? vállalkozás Fotó: MTI

A napokban felröppent az a hír, hogy tavasszal a parlament elé kerülne egy olyan törvénymódosítás, amely szerint 8-10 millió forintra emelkedne a használt lakás vásárlásához kedvezményesen igényelhető hitel összege, és emellett bővülne a lakás-korszerűsítés kategóriája is. Lapunk kérdésére azonban mind a Miniszterelnöki Hivatal, mind a Pénzügyminisztérium illetékesétől kapott tájékoztatásból kitűnik, nem készül az említettekhez hasonló módosítás, sőt semmilyen jelleg? változtatás nincsen tervben.

A következő körkérdésből kiderül, milyen irányú változásokat hozott a tavaly év végi törvénymódosítás. 

Hazánk legnagyobb lakossági bankja, az OTP tavaly december óta nem emelte a lakáshitelek kamatait, így új lakás esetén 6, használt lakás esetén 8 százalékos a ráta. A kezelési költség mindkét esetben 2 százalék.

A Raiffeisen Bank március 11-étől a használt lakásokra felvehető államilag támogatott, egyéves kamatperiódussal számított lakáshitelek kamatait 7,75 százalékról 9,1-re emeli. Az új lakások esetén ugyanez a konstrukció a korábbi 6,1 helyett 7,05 százalékos kamattal él majd tovább. Az ötéves kamatperiódusú, azaz fix kamatozású lakáshitelek kamatterhei változatlanok maradtak. Ez az újak esetén 5,85 százalékot, a használtaknál pedig 7,45 százalékot jelent. A hitel kezelési költségei, amelyeket a megadott havi törlesztőrészletek is tartalmaznak, 2,1 százalékot tesznek ki. Tavaly december óta egyébként drasztikusan emelkedtek a Raiffeisen kamatai. A jelenleg 9,1 százalékos változó kamatozású lakáshitelek tavaly decemberben még csak 3,9 százalékos kamattal voltak igénybe vehetőek.

A Postabank a legtöbb pénzintézettel ellentétben csökkentette kiegészítő támogatású lakáshitelének kamatát. A gyermeküket egyedül nevelő szülők, illetve a családok számára felvehető hitel kamatterhe március elsejétől 6,16 helyett 5,9 százalék. Ebben a konstrukcióban azonban csak új lakások vásárlása és egyéves kamatperiódus jöhet szóba. A bank másik konstrukciója, a Fészeklakás-típusú lakáshitelek terhei nem változtak. Kezelési költségként egységesen 0,17 százalékot számítanak fel.

A Földhitel- és Jelzálogbank (FHB) március 1-jétől 1,35 százalékponttal emelte a hiteleinek kamatlábát. Ennek hatása pedig – értelemszerűen – végiggyűrűzött a vele kapcsolatban álló, jelzálog alapú hiteleket nyújtó kereskedelmi bankokon is, így az Erste Bankon és az Inter-Európa Bankon is.

Sokan azt rebesgették, hogy az új hitelkihelyezések drasztikus lecsökkenése majd arra kényszeríti a pénzintézeteket, hogy – a szigorítások előtti – 5 százalék körüli kamatokat állítsák vissza. Ehhez képest azonban, lapértesülések szerint, tavaszig tovább drágulhatnak a lakáshitelek, így ha már mindenképpen lakásvásárlásra adjuk a fejünket, akkor érdemes körültekintőbben mérlegelni a feltételeket. 

A közjegyzői díjak áfamentessé válása azt eredményezte, hogy lassan olcsóbb lesz a közjegyzői irodában szerződni, mint a bankban. A bankban készített szerződések esetén 15 és 35 ezer forint között lehet a közjegyző díja, míg "házon kívül" csak 10 és 28 ezer forint között mozoghat a díj nagysága. Költségtérítés címén pedig a bankban 20 ezer, ellenkező esetben pedig 15 ezer forintot számolhatnak fel az egyéb kiadások miatt.

Jó hír, hogy április elsejétől az első gyermek után 800 ezer forintot, majd újabb csemete után 2 millió, három gyermek után 3,2 millió, négy gyermek után pedig 4 millió forint lakásépítési támogatást biztosít az állam. 

Beszédes számok

Alábbi táblázatunkból kiolvashatjuk, hogy ha egy egyedülálló szeretne új lakás vásárlásához kedvezményes hitelt felvenni, akkor egy kétmillió forintos összeg esetén ötéves kamatperiódussal, 15 éves futamidőre a következő havi törlesztőrészletek közül választhat: OTP: 20 310 Ft, Raiffeisen: 20 215, Postabank: 20 286. 

Használt lakás esetén ugyanezekkel a feltételekkel: OTP: 22 580 Ft, Raiffeisen: 21 000 Ft, Postabank: 19 044 Ft. Itt is meg kell azonban jegyeznünk, hogy a Postabank törlesztőrészletei évente nőnek a futamidő alatt, így az utolsó évben már minimum 22 079 forint a havi törlesztés, ha a kamatok nem változnak.

Egy másik tipikus esetet véve; például egy fiatal, kisgyermekes házaspár számára elfogadható 5 milliós hitelfelvétel mellett 15 évre, 5 éves kamatperiódussal a következő lehetőségek adódnak új lakás esetén: OTP: 50 760 Ft, Raiffeisen: 50 500 Ft, Postabank: 45 029 Ft. (De ez utóbbi csak a kiegészítő támogatású konstrukció keretein belül lehetséges, éves kamatperiódussal!)

Használt lakás esetében pedig: OTP: 56 440 Ft, Raiffeisen: 57 959 Ft, Postabank: 47 610 Ft (De a futamidő végére már 55 196 Ft!)

A hitel összege Futamidő Kamat-

periódus
Havi törlesztőrészlet (Ft)
OTP  Raiffeisen Postabank
új használt új használt új használt
2 millió 15 év 5 év  20 310 22 580 20 245 21 000 20 286 19 044
5 millió 15 év 5 év 50 760 56 440 50 500 57 959 45 029 47 610

Devizahitel a lakáspiacon

Emellett egy újabb tendencia is észrevehető. A banki tapasztalatok szerint egyre kedveltebbé válnak a devizás, azaz többnyire euró és svájci frank alapú hitelek. Többen úgy vélik, hogy ez a hitelkonstrukció jelenti a kiutat a lakáshitel-szigorítások okozta problémákból. Bár a devizaalapú hitelek kamatai valóban jóval alacsonyabbak, mint a piaci, vagy akár a kedvezményes lakáshitelek rátái, mégsem árt szem előtt tartani az ilyenkor fellépő árfolyamkockázatokat. Amíg valaki forintban kapja a fizetését, addig a devizás hiteleknek mindig nagyobb lesz a kockázata a forintalapúakhoz képest. Ráadásul a devizakölcsönöknek még a kamatkockázatuk is jóval magasabb. Ez viszont mindaddig így is marad, amíg az euró nem válik törvényes fizetőeszközzé Magyarországon. Számos országban egyébként általában eltanácsolják az ügyfeleket a hosszú távú euró-hitelek felvételétől.

Olvasson tovább: