Kereső toggle

1+1 százalék

Sok kicsi sokra megy

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az adóbevallások hajrájában újra dönthetünk, melyik egyház, illetve alapítvány számára ajánljuk fel adónk 1+1 százalékát. Az 1+1 százalékos felajánlás kapcsán egyes közhiedelmek ellenére nem kell az adózóknak még mélyebben a zsebükbe nyúlni és saját pénztárcájuk terhére jótékonykodni. Ellenkezőleg, az adóév során keletkezett és az adóhatóságnak már befizetett, vagy éppen a bevallással együtt befizetendő adó felhasználása felől dönthetünk. Az állam tehát lemond hatalmi pozíciójának erről a kis szeletéről és megengedi az adózónak, hogy az év során keletkezett személyi jövedelemadójának 2 százalékáról, annak felhasználásáról önmaga rendelkezzen. Sok kicsi sokra megy, mondja a közmondás, ami különösen igaz az 1 százalékos felajánlások esetében. Felajánlások a jövőért Fotó: Somorjai L.

A minimálbér közelében élő emberek sokszor felületesen szkeptikusak ennek az intézménynek a hasznosságával kapcsolatban. Némelyek azt gondolják, ugyan mit kezdenek az ő felajánlásával, hiszen az jó esetben is, néhány forintot jelenthet. Megéri ez a nagy hűhó? Bizony megéri. 2002-ben az 1 százalékos törvény alapján az éves szja-bevételnek összesen 0,8 százalékát, forintban kifejezve mintegy 11 milliárdot osztott szét az állam a felajánlások alapján az egyházak között. A felosztás két lépésben történik. Az első körben az egyházak, a részükre tett felajánlások tényleges értékét kapják, azonban ez a kisebbik hányad. A nagyobbik részt pedig az egyházakra tett érvényes felajánlások darabszámának (nem értékének) aránya alapján osztják fel. Ennél a lépésnél tehát lényegtelen hogy az adott egyház számára rendelkező személy szja-jának 1 százaléka egy, avagy tízezer forint volt, hiszen itt már mindkettő ugyanazzal a súllyal esik latba. Ezért a rendszer működéséből fakadóan gyakori, hogy a rendelkező adózó közvetlen felajánlásából ugyancsak néhány forinttal gyarapítaná egyházát, a kiegészítés intézményének működésével azonban az egyetlen rendelkezése mégis több ezer forintos hozzájárulást eredményezhet egyháza hitéleti működéséhez. Érdemes tehát élni a lehetőséggel! Az 1 százalékos rendszer napjainkban Magyarországon az egyházi önállóság egyik legfontosabb alappillérévé vált, és a legéletképesebb kezdeti lépés lett az állam és egyház szétválasztásának kívánatos folyamatában.

Gyakran előforduló hátráltató szituációk az érvényes 1 százalékos felajánlások megtételében, hogy az esetleg alacsony bérük miatt csekély szja-val rendelkező adózók év végi adóját a
különböző, érvényesíthető adókedvezmények nullára viszik. Érdemes tudni, hogy akiknek az év során volt jövedelmük és mindenképpen szeretnének egyházuk javára felajánlást tenni, adókedvezményeik léte még nem jelent kötelezettséget arra, hogy azokat maximálisan ki is kell használni, természetesen balgatagság lenne veszni hagyni azokat. Adókedvezményeinkkel részben is élhetünk, ezért apró kis számolással kikalkulálhatjuk, hogy miközben boldogan érvényesítjük adókedvezményeinket, mégis hagyjunk legalább a minimálisan szükséges adót e nagyszer? és nemes lehetőség érvényesítéséhez. 

Végezetül gyakori kérdés, hogy mikor is érvényes a felajánlásunk. Ennek feltétele, hogy az éves összevont jövedelemből származó személyi jövedelemadónk 1 százaléka legalább az 1 forintot érje el. Az adót legalább a bevallás benyújtására rendelkezésre álló határidőig be kell fizetni. Az adóbevallással együtt egy kis borítékban elhelyezve kell beküldeni a szabályszerűen kitöltött rendelkező nyilatkozatot. Ezen a kiválasztott egyház technikai számának és adószámának kell szerepelnie. Az egyház és egyéb közhasznú szervezet számára rendelkező két nyilatkozatot egy kis borítékba helyezzük bele, amin nevünk, lakcímünk és adóazonosító jelünk szerepeljen. A lezárt borítékot, főleg,
ha munkáltatón keresztül nyújtjuk be, aláírásunkkal is lássuk el a leragasztásnál. Az adóbevallás előlapján se felejtsük el az arra szolgáló helyen jelölni a rendelkezésünk tényét és a beadott nyilatkozatok számát.

Végezetül figyeljünk a határidőkre is. A határidőn túl leadott adóbevallásoknál érvénytelenné válik a rendelkező nyilatkozat. Az egyéni vállalkozók számára a leadás utolsó határideje február 15-e, az idén február 16-a. Az önadózó magánszemélyek pedig március 20-áig nyújthatják be adóbevallásaikat, bennük a rendelkező nyilatkozatokkal.

Olvasson tovább: