Kereső toggle

Befektetési tanácsadó

Csúcsra járó kamatok

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Amint azt lapunk múlt heti számában nyilatkozó elemzőktől megtudhattuk
(Nyerő bankbetétek. Hetek, 2004. február 6.), a magyar bankok rég nem látott mérték? betéti kamatokkal próbálják magukhoz csábítani a kisbefektetőket. Ennek oka alapvetően a jegybanki alapkamat 2003. november végi drasztikus emelése, illetve ennek továbbgyűrűzése a kereskedelmi bankok hitelezési és forrásgyűjtési gyakorlatába.

A nemzeti bank legfontosabb eszköze a monetáris politika alakításában a kéthetes jegybanki betéti kamatláb, azaz a jegybanki alapkamat, melynek mértéke jelenleg 12,5 százalék. Ez azt jelenti, hogy a kereskedelmi bankok ilyen hozammal helyezhetnek el kéthetes lekötött betétet a jegybanknál. Az alapkamat mértéke alapvetően befolyásolja a piaci hozamok mértékét, hiszen az abszolút kockázatmentes jegybanki alapkamatnál kisebb hozamra rövid távon egyik bank sem kívánja kihelyezni tőkéjét.

A nemzeti banknál azonban csak hetente egyszer van lehetőség betételhelyezésre, és az ott lekötött betétekhez két hétig nem lehet hozzáférni. Emiatt a bankok a napi likviditás fenntartásához egymást is hitelezik. A bankközi piacon ilyen módon kialakuló egyensúlyi kamatláb (szaknyelven BUBOR) képezi a bankok hitelezési döntéseinek alapját. Az elmúlt napokban az egyhavi BUBOR 12,8 és 13,3 százalék között alakult, azaz néhány kivételtől eltekintve minimum ennyi kamatot kell fizetnie minden banki ügyfélnek, aki rövid lejáratú forinthitellel rendelkezik.

A hitelezéshez azonban a bankoknak először forrást kell gyűjteniük. A BUBOR szintjén a bankok gyakorlatilag korlátlanul tudnak forráshoz jutni, létezik azonban egy ennél jóval olcsóbb és hosszabb távra szóló lehetőség is, mégpedig a lakossági betétek. A jelenlegi magas kamatszint mellett tehát nem csoda, hogy elindult a lekötött betétekért folytatott kamatverseny.

A viszonylag alacsony, 6 százalék körüli infláció mellett a kisbefektetők számára a korábbi évek minimális hozamai után kiemelkedően jó befektetési lehetőséggé vált a bankbetét, hiszen akad olyan pénzintézet, amely akár 12 százalékos kamatot is fizet a lekötött betétek után. Nem kell azonban sajnálnunk a bankokat sem: könnyen utánaszámolhatunk annak, hogy a bank még egy átlagosnak számító, BUBOR plusz 2 százalékra árazott nagyvállalati hitelen is évi 3 százalék hasznot realizál, a 20 százalékot jóval meghaladó kamatozású fogyasztási kölcsönökről nem is beszélve.

Amint a táblázatunkból látható, a csábító kamatokhoz sok banknál csak meglehetősen szigorú megkötésekkel juthatunk hozzá, ha egyáltalán rendelkezésünkre áll a magas kamat eléréséhez szükséges minimálisan lekötendő
összeg. Akinek tehát nincs több millió forint felesleges pénze, viszont ami van, azt képes legalább két hónapig nélkülözni, azt tanácsoljuk, válassza a CIB Bank Classic Duó betétjét. 

Kamatkörkép


Bankok Lekötési idő (hónap) Kamat (%) Min. lekötött összeg 

(Ft)
CIB 2 12,00 50 ezer
Erste  1 12,01 5,0 millió
HVB 2 12,00 5,0 millió
K&H 3 11,65 1,0 millió
MKB  1 10,75 5,0 millió
OTP 2 11,50 2,5 millió
Raiffeisen 3 12,10 5,0 millió

Forrás: banki internetes oldalak

Olvasson tovább: