hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Újabb dráma a forintpiacon
Tőzsdejelentés 2003. 11. 26.–12. 02.

2003. 12. 08.
A kedvező külpiaci tendenciák ellenére 3,6 százalékot zuhant a BUX, miután a forint elleni spekulációra reagálva a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa pénteki rendkívüli ülésén azonnali hatállyal 3 százalékkal 12,5 százalékra emelte meg a jegybanki alapkamatot. Az állampapírok árjegyzését a rendkívüli piaci körülményekre való tekintettel kedden délelőtt felfüggesztette az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). Az állampapírpiaci hozamszintek többéves rekordra kerültek, 10 éves lejáratnál rövidebb időszakra minden papírt 10 százalék feletti hozammal jegyeznek. A forint 275 Ft/euró szintig gyengült és lapzártánkig a kamatemelés ellenére sem tudott erősödést felmutatni.

A részvénypiacon elsősorban a bankok és az áramszolgáltatók részvényei kezdtek mélyrepülésbe. Az OTP 6, a múlt héten debütált FHB részvényei 10 százalékot zuhantak. A részvényeket a kamatemelés tényén túl az a kilátás sem kecsegteti túl sok jóval, miszerint az államháztartási hiány kézbentartása céljából elemzők szerint célszer? lenne tovább szigorítani az állami kamattámogatású hitelek feltételrendszerét. Az állampapírok alternatívájaként vásárolt magas osztalékhozamú áramszolgáltatók szintén nagyot estek, mivel az általuk kínált hozamok a jelenlegi kamatszinttel szemben már nem elég attraktívak. Folytatta vesszőfutását a NABI újabb 15,5 százalékot esve, de a Rába 765 forintos árfolyama is újabb történelmi mélypontot jelent. A nyilvános kibocsátásban 7100 forintos maximum árat kapott Mol megúszta 2,5 százalékos eséssel, és a Richter pedig még halvány emelkedést is fel tudott mutatni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!