hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Karácsonyi bazármizéria

2003. 12. 22.
Ha egy kereskedőt megkérdeznénk, valószínűleg nem a "szeretet ünnepe" kifejezés jutna eszébe a karácsonyról, hanem inkább a "vaskos bevétel". A felmérések szerint legalábbis több mint háromszor annyit vásárlunk decemberben, mint egy átlagos hónapban. Több kereskedő a karácsonyi hajrában hozza egyenesbe az egész éves büdzséjét. Így van ez az idén is, a tapasztalatok szerint egy bevásárlóközpontban – vidéktől vagy a fővárostól függően – 10-20 ezer forintot költ egy átlagos család. Vannak, akik nem készpénzzel fizetnek; decemberben drámaian megugrik az áruhitel-állomány is. A kínálat bőséges – csak bírjuk szusszal. 



Karácsonyi hangulat a fővárosban Fotó: Somorjai L.

Vásárolunk, vásárolunk és vásárolunk. Pénztárcától függően néhány tízezer forinttól akár százezer feletti összeget is kiadunk karácsonyra készülődve. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Heteknek kifejtette, a decemberi az átlagos éves forgalmat 200 milliárd forinttal übereli. A vásárlási láz leginkább a nagy bevásárlóközpontokban, híradástechnikai üzletekben, mobiltelefon-szolgáltató központokban érhető tetten. 

A sztár a kamerás mobil, s oly nagy iránta a kereslet, hogy a gyártók alig győzik teljesíteni a megrendeléseket. A Siemens vezérigazgatója be is jelentette: kiürült a raktáruk. 

Idei karácsonyi slágertermékek a házimozi, a DVD, a tévékészülékek. A nagy bevásárlóközpontok mind kitettek magukért, az egymással folytatott versengés, ha lehet, még erősebb az utolsó hónapban, amely természetesen jótékony hatással van az árakra. Alsóbb kategóriás házimozirendszer már 39 987 forintért megvásárolható a Metróban, de a Keravillban is csak 39 490 forint. 

A Tesco 44 990 forintért kínálja a házimozirendszerét, de márkásabb termék, mint például a Philips, is "csupán" 74 900 forint, ugyanez a Media Marktban viszont 69 900 forintba kerül. Szemmel láthatóan jót tesz az áraknak a "nagyok" versenye. Ki gondolta volna, hogy 55 centis tévékészüléket olcsóbban lehet ma megvenni, mint pár éve egy 37 centist. A Tescóban egy ekkora méret? Hyundai tévé 32 990 forint, de nagyobb méret? készülék ára is a kisebb méretűekét veri. Az Auchanból egy 70 centiméteres Orion tévét 59 900 forintért el lehet hozni. 

A videokazetták ára is nagyot zuhant: a nagyobb bevásárlóközpontokban 450-550, egy DVD pedig már 1990 forint a Media Marktban. 

Az áringást és a versenyt talán legjobban a divatba hozott szendvicssütő mutatja: üzlettől függően 2900 és 7900 forint között ingadozik az ára. A számítógépes játékok 4-15 ezerért már kaphatók. A társasjátékok viszont tarják az árukat: az idén is 

4-6 ezerért kínálják őket. 

Ami az elektronikus termékek piacára jellemző, sajnos nem mondható el az élelmiszerekről. Pulykamellfilé az Auchanban 1149, tarja 749, karaj 899, marhafelsál 949, grillcsirke 389 – hasonlóan, mint a Tescóban. A fővárosi piacokon a sertéshús 200 forinttal, a liba és kacsa 100 forinttal drágább.

Az idén többet kell fizetnünk a fenyőfáért is. A nagybani piacról kapott információk szerint ebben a szezonban a lucfenyő drágább, mint tavaly volt, ami elsősorban a nyári szárazság rovására írható, azonban a nemesebb fenyők ára nem emelkedik lényegesen. A lucfenyők ára 1000 Ft/fm, az ezüsté 5000 Ft/fm, normann fenyő folyómétere 5500-6000, az erdeié pedig 1500 forint.

A szaloncukor ára nem emelkedett lényegesen: az Auchanban 879, a Metróban 660 forint kilója, kisebb üzletekben pedig 780-980 között mozog. A "banán-kategóriában" verhetetlennek bizonyult az Auchan a 139 forintos kilónkénti árral. A Bricostore akciós Mikulás-ruhája talán már idejét múlta, de a "szakembereknek" talán érdemes bevásárolni belőle, hiszen csak 1690 forintba kerül. Ugyanitt rénszarvasagancs 499 forint.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!